Pad Thai czyli makaron smażony po Tajsku

Pad Thai to słynne danie kuchni tajskiej. Jest to nic innego jak smażony makaron z woka z jajkiem, krewetkami, kiełkami fasoli mung oraz pysznym sosem słodko – kwśnym. Ja przedstawiam Wam moją wersję Pad Thai, którą przygotowałam ostatnio dla swojej połówki na kolację 🙂

Pad Thai przygotowałam w WOK’U od Ballarini przeznaczonego na indukcję, o którym usłyszycie parę słów w recenzji, którą dodam niebawem na bloga 🙂

ballerini_asia_2

house_of_asia


Kuchnia tajska 2016

  • Przygotowanie:
  • Pieczenie:
  • Ogółem:
  • Porcje: 2
  • Poziom trudności: łatwy
  • Typ dania: Obiad, kolacja

Składniki:

-200 g makaronu ryżowego
-3 ząbki czosnku
-1 papryczka chilli
-2 łyżki oleju sezamowego
-200 g krewetek (oczyszczonych)
-2 jajka
-100 g kiełek fasoli mung
Sos:
-sok z jednej limonki
-4 łyżki sosu rybnego
-łyżeczka sosu tom yum
-łyżka cukru kokosowego

Przygotowanie:

Makaron przygotowujemy wg instrukcji na opakowaniu. Czosnek drobno siekamy razem z papryczką chili. W miseczce mieszamy wszystkie składniki sosu. Odstawiamy. W woku dobrze rozgrzewamy olej sezamowy, wrzucamy do niego posiekaną papryczkę z czosnkiem i smażymy 30 sekund. Po tym czasie wrzucamy krewetki i smażymy je 2 minuty, co jakiś czas mieszając. Następnie dodajemy makaron oraz przygotowany sos. Smażymy cały czas mieszając przez 2 minuty. Zgarniamy wszystkie składniki na bok woka, w wolne miejsce wbijamy jajka , gdy się lekko zetnie mieszamy energicznie łyżką, a następnie mieszamy z całą zawartością patelni. Na koniec wsypujemy kiełki fasoli mung. Zdejmujemy z ognia.Podajemy z limonką.Smacznego 🙂

Publikacja | Przepis zaczerpnięty z przepis własny

6.00 avg. rating (93% score) - 1 vote

Tagi: , , , , , , , , , , , ,

komentarze 3

  1. Megly 16 listopada 2016 at 09:37 Reply

    Pad thai jadałam tylko i wyłącznie w restauracjach. Nigdy nie przygotowywałam tego dania w domu. A prezentuje się super, jest pyszne. Zwykle próbowałam je w wersji na ostro. Pozdrawiam serdecznie 🙂

  2. piegusek 17 listopada 2016 at 22:24 Reply

    wyglda apetycznie

  3. rabarbarowo 18 listopada 2016 at 17:18 Reply

    Bardzo fajne, aromatyczne danie 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *