Orzechowe ciasto z cukinią

Miękkie, puszyste i wilgotne ciasto z cukinią i orzechami. Polane czekoladą i posypane posiekanymi orzechami. Wyglądem przypomina murzynek. Po upieczeniu zaś cukinia nie jest wyczuwalna w smaku. Jeżeli macie w domu zalegającą w lodówce cukinię to koniecznie upieczcie takie ciasto, a jeżeli nie to kupcie przy najbliższych zakupach. To będzie pyszny dodatek do popołudniowej herbaty lub kawy 🙂

ciasto_cukiniowe2
ciasto_cukiniowe

  • Przygotowanie:
  • Pieczenie:
  • Ogółem:
  • Poziom trudności: łatwy

Składniki:

-250 g mąki pszennej
-100 g zmielonych orzechów laskowych (ewentualnie migdałów)
-1 łyżeczka cynamonu
-2 łyżeczki proszku do pieczenia
-pół łyżeczki sody oczyszczonej
-szczypta soli
-3 duże jajka
-150 ml oleju rzepakowego
-180 g jasnego brązowego cukru
-250 g cukinii startej na tarce o dużych oczkach (umytą cukinię ścieramy ze skórką, nie odsączamy z soku; jeżeli posiadamy dużą cukinię możemy wydrążyć środek)
Polewa czekoladowa:
-70 ml śmietany kremówki 30 %
-70 g deserowej czekolady

Przygotowanie:

Do przygotowania ciasta będziemy potrzebować tortownicy o średnicy około 23 cm lub kwadratowej formy o długości 24 cm). Wszystkie składniki muszą być w temperaturze pokojowej.Mąkę pszenną, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną, cynamon, sól – wymieszać i przesiać. Dodać zmielone orzechy i ponownie przemieszać.Do osobnej miski wbijamy jajka, dodajemy olej i cukier. Mieszamy rózgą. Do mokrych składników dodajemy przesiane suche składniki i mieszamy szpatułką – krótko, tylko do połączenia się składników. Na koniec dodajemy startą cukinię i krótko wymieszać, do połączenia.Formę wykładamy papierem do pieczenia, sam spód. Przelewamy do niej ciasto, wyrównujemy. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 175 stopni i pieczemy przez około 35 – 40 minut (do tzw. suchego patyczka). Po upieczeniu odstawiamy do wystudzenia.Polewa:W małym garnuszku podgrzewamy kremówkę (prawie do wrzenia), zdejmujemy z palnika. Dodajemy posiekaną czekoladę, odstawiamy na 2 minuty. Po tym czasie dokładnie mieszamy do powstania gładkiego sosu czekoladowego. Odstawiamy na chwilę do lekkiego zgęstnienia. Polewę wylewamy na ciasto i posypujemy posiekanymi orzechami laskowymi.Smacznego :-).

Publikacja | Przepis zaczerpnięty z Link

6.00 avg. rating (93% score) - 1 vote

Tagi: , , , , , ,

komentarze 4

  1. gin 29 września 2016 at 20:58 Reply

    Oj, jadłabym sobie takiego ciasta… 🙂

  2. Sarna 30 września 2016 at 09:21 Reply

    przepyszne połączenie składników, mniam 🙂

  3. piegusek 30 września 2016 at 12:02 Reply

    pyszne!

  4. Megly 1 października 2016 at 07:37 Reply

    W życiu bym nie powiedziała, że jest z cukinią. Super 🙂 Lubię orzechowe ciasta. Pozdrawiam 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *