Ciastka/ Tłusty czwartek

Oponki serowe

Oponki serowe

Oponki serowe z białym serem to smak mojego dzieciństwa 🙂 W moim domu często robione były przez moją mamę. Są mięciutkie, delikatne i puszyste. Robi się je bardzo szybko, wystarczy zagnieść i rozwałkować ciasto, wykroić krążki i smażyć na rozgrzanym tłuszczu. Najlepsze są zaraz po usmażeniu. Z pozostałego ciasta wychodzą równie smaczne kuleczki serowe i nic się nie marnuje 🙂

Oponki

Drukuj przepis
Czas gotowania: 60

Składniki

  • -około 450 g mąki pszennej
  • -500 g sera białego
  • -200 g kwaśnej śmietany
  • -4 żółtka
  • -80 g cukru
  • -1 opakowanie cukru waniliowego
  • -1,5 płaskiej łyżeczki sody
  • Dodatkowo:
  • -około 1,5 l oleju

Przygotowanie

Ser biały rozdrabniamy widelcem, dodajemy resztę składników i zagniatamy ciasto. Ciasto musi być miękkie i elastyczne. Rozwałkowujemy na blacie delikatnie oprószonym mąką (mąki używamy jak najmniej aby ciasto pozostało mięciutkie). Dużą szklanką wycinamy kola, w środku każdego wycinamy małe koło za pomocą kieliszka. W garnku lub patelni o szerokim dnie rozgrzewamy olej do temp. około 170 stopni. Oponki smażymy partiami z obydwu stron na złoty kolor. Odsączamy na ręczniku papierowym z nadmiaru tłuszczu.

Dodatkowo po usmażeniu możemy obsypać je cukrem pudrem.

Smacznego 🙂

Może Ci się spodobać również

8 komentarzy

  • Reply
    Szefowa kuchni
    24 listopada 2014 at 15:48

    Ach, pięknie wyglądają, chyba każdy jadł je w dzieciństwie. :))

  • Reply
    Małgosia-napiecyku
    24 listopada 2014 at 18:48

    Te oponki smakują najlepiej zaraz po upieczeniu, u mnie znikają bez śladu 🙂

  • Reply
    Marzena
    24 listopada 2014 at 20:21

    Z chęcią bym teraz zjadła jednego takiego serowego pączusia 🙂 przepis sobie zapisuje, może na tłusty czwartek wypróbuję 🙂

  • Reply
    Agnieszka
    24 listopada 2014 at 20:23

    Piękne! Takie puszyste i apetyczne.

  • Reply
    Ania
    26 lutego 2015 at 17:57

    A na jakim oleju smażycie? Ja w tym roku testowałam w tłusty czwartek rzepakowo-lniany Golden Drop i jestem zadowolona. Niektórzy mówią, że pączki, oponki, chrusty to najlepiej na kokosowym. Zgadzacie się?

    • Reply
      Marta
      27 lutego 2015 at 04:33

      Ja zawsze smażę na oleju rzepakowym 🙂

  • Reply
    Gosia
    3 lutego 2016 at 19:01

    Właśnie wypróbowałam ten przepis. Jest znakomity. Gorąco polecam. Oponki są nawet smaczniejsze bez cukru pudru.

    • Reply
      Marta
      6 lutego 2016 at 22:22

      Cieszę się, że oponki smakowały 🙂 Pozdrawiam

    Zostaw komentarz

    Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.