Dania obiadowe/ Przystawki i przekąski/ Śniadania i kolacje/ Zapiekanki

Omlet z cukinią i pomidorami

Omlet z cukinią i pomidorami to świetny pomysł na śniadanie lub lekki,  letni obiad. Jego przygotowanie jest dziecinnie proste. Najlpierw wszystkie składniki podsmażamy na patelni, następnie zalewamy jajkami i zapiekamy aż omlet się zetnie. Najlepiej do tego celu posłuży nam patelnia z opcją pieczenia w piekarniku ale jeśli takiej nie posiadamy,  wystarczy nam pokrywka. Przepis możemy dowolnie modyfikować, dodając do omletu ulubione składniki.

omlet2omletomlet3

Omlet z cukinią i pomidorami

Drukuj przepis
Czas gotowania: 10

Składniki

  • -4 jaka
  • -łyżka mleka
  • -2 łyżki masła
  • -2 szalotki lub 1 średnia cebula
  • -4 plasterki szynki
  • -pół cukini (jeżeli jest mała to możemy dać całą)
  • -2 pomidory
  • -60 g sera mozzarella
  • -sól, pieprz
  • -kilka listków świeżej bazyli

Przygotowanie

Jaka roztrzepujemy z 1 łyżką mleka, odkładamy. Cebulę drobno siekamy, cukinię kroimy w krążki. Pomidory kroimy w kostkę, wędlinę w paseczki. Na patelni rozgrzewamy masło, wrzucamy na nią cebulę, podsmażamy. Po chwili dodajemy cukinię. Gdy trochę miękkie, dodajemy szynkę i pomidory. Doprawiamy solą, pieprzem i swieżą bazylią. Smażymy około 5 minut do miękkości. Po tym czasie wlewamy mieszankę z jajek, na wierzchu układamy pokrojony w kostkę ser mozzarella. Zmniejszamy ogień i smażymy około 10 minut aż cały omlet się zetnie. W połowie czasu najlepiej jest przykryć patelnię pokrywką lub wstawić ją do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 5 minut.

Smacznego 🙂

Może Ci się spodobać również

7 komentarzy

  • Reply
    Obiad gotowy!
    24 lipca 2015 at 16:32

    Wymarzone śniadanie! chociaż zdarza się nam jadać omlety i na obiad właśnie w takiej wypasionej wersji – z cukinią, serem:)

    • Reply
      Marta
      28 lipca 2015 at 08:56

      Taki omlet jest syty więc często przygotowuję go również na szybki obiad, gdy nie mam czasu gotować 🙂

  • Reply
    z majeczką w kuchni
    24 lipca 2015 at 17:35

    Pycha takie śniadanko, super składniki, lubię takie

  • Reply
    napiecyku
    24 lipca 2015 at 20:17

    Dzisiaj miałam takie samo śniadanie, ale moje zdjęcia nie są tak apetyczne jak Twoje, pyszne śniadanko 🙂

  • Reply
    zewsząd i znikąd
    14 czerwca 2016 at 13:34

    Zwykłą patelnię można bezpiecznie włożyć do pieca – wystarczy owinąć uchwyt folią aluminiową.

  • Reply
    Żarłok
    6 sierpnia 2017 at 10:49

    Super omlet. Wcale nie trzeba wkładać patelni do piekarnika wystarczy przykryć pokrywką a cienko pokrojona mozzarella się rozpłynie.

  • Reply
    Iwona
    15 stycznia 2019 at 15:29

    Pyszne! Zrobiłam dzisiaj na obiad 🙂

  • Zostaw komentarz

    Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.