Sprzęt kuchenny/ Testy/Recenzje

Obieraczka do julienne

W mojej kuchni od jakiegoś czasu pojawił się nowy gadżet kuchenny, a jest nim obieraczka do julienne. Jest to przyrząd do obierania/krojenia warzyw w cienkie słupki i paski, które wyglądają jak nitki makaronu. Obieraczka w wyglądzie przypomina dużą temperówkę, która posiada dwa otwory: większy i mniejszy. Mniejszy służy do ścierania/krojenia takich warzyw jak: marchewka, pietruszka, większa zaś do cukinii czy ogórków.

Prezentowaną Wam obieraczkę posiadam ze sklepu garneczki.pl marki Microplane.
Za pomocą tego przyrządu możemy zrobić zdrowy i niskokaloryczny a’la makaron z surowych warzyw. To idealne rozwiązanie dla osób dbających o linię, oraz jedzących produkty bezglutenowe.

 

Ja zrobiłam wstążki makaronowe z cukinii, wymieszałam je z pesto bazyliowym i tak powstało zdrowe danie warzywne.

Makaron z cukinii z pesto bazyliowym

Drukuj przepis
Czas gotowania: 15

Składniki

  • -1 cukinia
  • -oliwa z oliwek
  • -garść świeżej bazylii
  • -2 łyżki migdałów
  • -1 ząbek czosnku
  • -sól, pieprz
  • -oliwa z oliwek (4 łyżki)

Przygotowanie

Cukinię myjemy, osuszamy. Ścieramy na cienkie paski za pomocą obieraczki do julienne. W miseczce umieszczamy bazylię, migdały, czosnek przeciśnięty przez praskę, sól, pieprz oraz oliwę. Miksujemy blenderem.

Na patelni rozgrzewamy odrobinę oliwy, wrzucamy na nią wstążki cukiniowe oraz pesto bazyliowe. Mieszamy i podgrzewamy przez 1-2 minuty.

Smacznego 🙂

Może Ci się spodobać również

2 komentarze

  • Reply
    Marzena
    7 września 2015 at 20:30

    Muszę sobie sprawić taką obieraczkę, jest super 🙂

    • Reply
      Marta
      9 września 2015 at 12:49

      Polecam, jest świetna 🙂

    Zostaw komentarz

    Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.