Dania obiadowe/ Zapiekanki

Naleśniki a’la fast food

Naleśniki a’la fast food to połączenie zapiekanki i hot doga w jednym. Parówki zawinięte w naleśniku z dodatkiem pieczarek i żółtego sera. To taka zdrowsza i domowa wersja  a’la fast foodu a zarazem inna odmiana naleśników. Z podanej porcji wychodzi 8 sporych naleśników. Doskonałe na obiad dla dzieci ale również dorosłych.

Naleśniki a'la fast foodNaleśniki a'la fast food

Naleśniki a'la fast food

Drukuj przepis
Czas gotowania: 75

Składniki

  • Naleśniki:
  • -2 - jajka
  • -1 szklanka mąki
  • -½ szklanki mleka
  • -½ szklanki wody gazowanej
  • -½ łyżeczki soli
  • -masło lub olej do smażenia
  • Sos grzybowy:
  • -1 łyżka masła
  • -1 cebula
  • -500 g pieczarek
  • -2 łyżki śmietany
  • -1 pęczek natki pietruszki
  • -sól, pieprz
  • Dodatkowo:
  • -8 parówek (dobrej jakości)
  • -200 g sera żółtego

Przygotowanie

Naleśniki

Jajka wbić do miski, posolić i roztrzepać ręcznie lub mikserem. Dosypać mąkę, dolać mleko i zmiksować - tak, by powstała gładka masa. Dodać wodę - do uzyskania lejącego się, klasycznego ciasta naleśnikowego. Odstawić na ok. 20-30 minut (wtedy naleśniki lepiej się smażą i ciasto się nie rozrywa).

Sos grzybowy:

Pieczarki obrać i pokroić na plasterki a cebulę drobno posiekać. Na rozgrzaną patelnię dodać masło, wrzucić cebulę i podsmażyć. Gdy tylko cebula się zeszkli, dorzucić pieczarki i podsmażać, aż zmiękną. Dodać śmietanę, dusić przez chwilę, doprawić solą i pieprzem. Na końcu dodać posiekaną natkę pietruszki.

Naleśniki usmażyć na patelni w odrobinie masła lub oleju.*

Parówki obrać ze skórki i pokroić wzdłuż na pół. Na lewym i prawym boku naleśnika ułożyć rozkrojoną parówkę, zawinąć boki - tak, by przykryć parówki. Naleśniki z parówkami ułożyć w naczyniu żaroodpornym, na każdy środek wyłożyć porcję sosu pieczarkowego (w rowek pomiędzy parówkami) i posypać startym serem żółtym. Włożyć do piekarnika nagrzanego do 180 st. C (z funkcją grillowania) na ok. 15-20 minut, by ser się zapiekł. (można też włożyć do mikrofali na 2-3 minuty).

* Ja zawsze rozpuszczam w osobnym rondelku małą ilość masła i smaruję pędzelkiem patelnię przed wylaniem ciasta naleśnikowego.

Smacznego 🙂

Może Ci się spodobać również

Brak komentarzy

Zostaw komentarz

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.