Naleśniki a’la fast food

Naleśniki a’la fast food to połączenie zapiekanki i hot doga w jednym. Parówki zawinięte w naleśniku z dodatkiem pieczarek i żółtego sera. To taka zdrowsza i domowa wersja  a’la fast foodu a zarazem inna odmiana naleśników. Z podanej porcji wychodzi 8 sporych naleśników. Doskonałe na obiad dla dzieci ale również dorosłych.

Naleśniki a'la fast foodNaleśniki a'la fast food

  • Przygotowanie:
  • Pieczenie:
  • Ogółem:
  • Porcje: 4
  • Poziom trudności: łatwy
  • Typ dania: Obiady

Składniki:

Naleśniki:
-2 – jajka
-1 szklanka mąki
-½ szklanki mleka
-½ szklanki wody gazowanej
-½ łyżeczki soli
-masło lub olej do smażenia
Sos grzybowy:
-1 łyżka masła
-1 cebula
-500 g pieczarek
-2 łyżki śmietany
-1 pęczek natki pietruszki
-sól, pieprz
Dodatkowo:
-8 parówek (dobrej jakości)
-200 g sera żółtego

Przygotowanie:

NaleśnikiJajka wbić do miski, posolić i roztrzepać ręcznie lub mikserem. Dosypać mąkę, dolać mleko i zmiksować – tak, by powstała gładka masa. Dodać wodę – do uzyskania lejącego się, klasycznego ciasta naleśnikowego. Odstawić na ok. 20-30 minut (wtedy naleśniki lepiej się smażą i ciasto się nie rozrywa).Sos grzybowy:Pieczarki obrać i pokroić na plasterki a cebulę drobno posiekać. Na rozgrzaną patelnię dodać masło, wrzucić cebulę i podsmażyć. Gdy tylko cebula się zeszkli, dorzucić pieczarki i podsmażać, aż zmiękną. Dodać śmietanę, dusić przez chwilę, doprawić solą i pieprzem. Na końcu dodać posiekaną natkę pietruszki.Naleśniki usmażyć na patelni w odrobinie masła lub oleju.*Parówki obrać ze skórki i pokroić wzdłuż na pół. Na lewym i prawym boku naleśnika ułożyć rozkrojoną parówkę, zawinąć boki – tak, by przykryć parówki. Naleśniki z parówkami ułożyć w naczyniu żaroodpornym, na każdy środek wyłożyć porcję sosu pieczarkowego (w rowek pomiędzy parówkami) i posypać startym serem żółtym. Włożyć do piekarnika nagrzanego do 180 st. C (z funkcją grillowania) na ok. 15-20 minut, by ser się zapiekł. (można też włożyć do mikrofali na 2-3 minuty).* Ja zawsze rozpuszczam w osobnym rondelku małą ilość masła i smaruję pędzelkiem patelnię przed wylaniem ciasta naleśnikowego.Smacznego 🙂

Publikacja | Przepis zaczerpnięty z Ewa Wachowicz "Ewa gotuje"

5.67 avg. rating (92% score) - 3 votes

Tagi: , , , ,

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *