Muszle ze szpinakiem w sosie serowym

Muszle szpinakowe to danie dla fanów szpinaku, ale również dla osób, które jeszcze nie do końca są do niego przekonani 🙂 W tym wydaniu smakuje naprawdę bardzo dobrze. Do farszu szpinakowego dodałam tradycyjnie czosnek i ser feta. Do zapieczenia samych muszli przygotowałam sos serowy na bazie serka topionego i sera żółtego. Danie wyszło baardzo smaczne i myślę, że warto przygotować je na codzienni jak i bardziej okazjonalny obiad 🙂

13531889_1547347448907483_1410849362_n

13557017_639585726206093_1285869622_n

  • Przygotowanie:
  • Pieczenie:
  • Ogółem:
  • Porcje: 4-6
  • Poziom trudności: łatwy
  • Typ dania: Obiad

Składniki:

-opakowanie makaronu w kształcie dużych muszli (250 g)
-500 g szpinaku
-opakowanie sera fety (270 g)
-4 ząbki czosnku
-łyżeczka oregano
-łyżeczka ziół prowansalskich
-pieprz
Sos serowy:
-2 opakowania serków topionych (2 x po 100 g)
-200 ml śmietany kremówki 30 %
-50 ml mleka
-50 g startego sera żółteg
-sól, pieprz
-łyżeczka tymianku
-masło

Przygotowanie:

Muszle gotujemy w osolonym wrzątku al dente. Odcedzamy i studzimy.Czosnek obieramy, przeciskamy przez praskę lub drobno siekamy. Na patelni rozpuszczamy masło, wrzucamy szpinak i szklimy go przez 30 sekund. Po tym czasie dodajemy posiekany i umyty szpinak. Smażymy na średnim ogniu przez około 10 minut. Gdy szpinak zmięknie i odparuje z niego woda, dodajemy pokruszony ser feta. Doprawiamy pieprzem i ziołami. Odstawiamy.Sos serowy:W małym rondelku podgrzewamy śmietankę i mleko. Dodajemy serki topione i ser żółty. Cał czas mieszając doprowadzamy do wrzenia. Doprawiamy i zdejmujemy z ognia.Piekarnik nagrzewany do 180 stopni.Wykonanie:Naczynie żaroodporne smarujemy delikatnie masłem. Muszle nadziewany farszem szpinakowym, układamy w naczyniu żaroodpornym. Wierzch polewamy sosem serowym. Blaszkę wstawiamy do piekarnika i zapiekamy 15 minut.Smacznego 🙂

Publikacja | Przepis zaczerpnięty z przepis własny

6.00 avg. rating (93% score) - 1 vote

Tagi: , , , , , , , , , ,

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *