Babeczki i muffinki

Muffiny dyniowe z jabłkiem

Muffiny z dodatkiem dyniowego puree, jabłka i cynamonu. Są przepyszne, wilgotne i mięciutkie w środku. Idealne dla dzieci na podwieczorek lub jako drugie śniadanie do szkoły. Bardzo szybkie do zrobienia. Wystarczy wcześniej upiec dynię. Zachęcam do spróbowania u siebie w domku 🙂

babeczki_dyniowebabeczki_dyniowe2

Muffiny dyniowe z jabłkiem

Drukuj przepis
Czas gotowania: 30

Składniki

  • -250 g mąki pszennej
  • -1,5 łyżeczka proszku do pieczenia
  • -1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • -3 łyżeczki cynamonu
  • -szczypta soli
  • -130 g cukru
  • -4 jajka
  • -200 ml oleju słonecznikowego lub rzepakowego
  • -200 g puree z dyni*
  • -1 jabłko (średniej wielkości) starte na tarce o dużych oczkach
  • -cukier demerara - do posypania (ja pominęłam)

Przygotowanie

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.

W misce mieszamy składniki suche: przesianą mąkę pszenną z proszkiem do pieczenia i sodą oczyszczoną, cynamonem oraz szczyptą soli. W drugiej misce lekko roztrzepać jajka, wymieszać z olejem, puree z dyni, startym jabłkiem i cukrem. Połączyć zawartość obu naczyń i wymieszać rózgą kuchenną tylko do połączenia się składników.

Formę do muffinków wyłożyć papilotkami. Wypełnić ciastem do około 3/4 wysokości papilotki. Posypać cukrem demerara. Piec w temperaturze 175ºC przez około 20 - 25 minut do tzw. suchego patyczka.

Wyjąć, wystudzić na kratce.

* Można wykorzystać gotowe puree z puszki lub zrobić je samemu - w tym celu niedużą dynię umyć i przekroić na kilka mniejszych części, wydrążyć łyżką środek z nasionami. Tak przygotowaną dynię ułożyć w naczyniu żaroodpornym i przykryć pokrywką; piec w temperaturze 180ºC przez około godzinę, do miękkości. Ostudzić, obrać ze skóry i zmiksować blenderem na puree. Ewentualny nadmiar wody można lekko odcisnąć (nie za mocno, puree nie może być suche).

Smacznego 🙂

Przepis bierze udział w akcji Imieniny u cioci

"Imieniny

Może Ci się spodobać również

4 komentarze

  • Reply
    Marzena
    20 października 2014 at 20:06

    Pyszne te twoje muffinki 🙂 mniam. Takie jesienne smaki 🙂

  • Reply
    filizanka-smakow
    21 października 2014 at 09:44

    ale tu smakowicie i jesiennie 🙂

  • Reply
    asia
    15 grudnia 2015 at 23:21

    Nie wiem co robię nie tak ale moje nie chcą się upiec. Patyczek ciągle mokry. Używam mąki orkiszowej czy to dlatego ?

    • Reply
      Marta
      15 grudnia 2015 at 23:53

      A czy puree z dyni nie było zbyt rzadkie?

    Zostaw komentarz

    Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.