Makowiec zawijany

Pyszny, zawijany makowiec, który tradycyjne gości na moim stole w Święta Bożego Narodzenia. Piekę go już od kilku lat 🙂 Ciasto drożdżowe z dużą ilości maku i bakalii, które smakuje wyśmienicie. Z podanego przepisu wychodzą 3 spore makowce o średnicy około 30-35 cm. Wypiek jest trochę pracochłonny, ale warto poświęcić trochę więcej czasu aby przygotować go na świąteczny stół 🙂

makowiec2

  • Przygotowanie:
  • Pieczenie:
  • Ogółem:
  • Porcje: 3
  • Poziom trudności: średni
  • Typ dania: Ciasta

Składniki:

Ciasto:
-3 szklanki mąki pszennej
-180 ml letniego mleka
-150 g masła, roztopionego i przestudzonego
-6 żółtek
-45 g świeżych drożdży lub 21 g drożdży suchych
-6 łyżek cukru
-pół łyżeczki soli
-1,5 łyżki spirytusu (lub wódki)
-ziarenka z 1 laski wanilii lub 1 łyżeczka pasty waniliowej
Masa makowa:
-500 g maku
-170 g cukru
-100 g rodzynek
-50 g orzechów włoskich, drobno posiekanych
-3 łyżki miodu
-2 łyżeczki ekstraktu z migdałów lub aromatu migdałowego
-1 łyżeczka cynamonu
-1 łyżka masła, w temperaturze pokojowej
-pół szklanki kandyzowanej skórki pomarańczowej
-6 białek
Lukier:
-1 szklanka cukru pudru
-około 5 łyżek soku z cytryny
-suchy mak do posypania ciasta

Przygotowanie:

Ciasto:Drożdże rozkruszyć do miseczki, dodać łyżkę cukru oraz 1/4 szklanki ciepłego mleka. Wymieszać i odstawić na 15 minut.Do dużej miski przesiać mąkę, dodać rozczyn z drożdży oraz resztę składników. Wymieszać i zagnieść miękkie i elastyczne ciasto. Odstawić przykryte ściereczką w ciepłym miejscu do podwojenia objętości (około 1-1,5 godziny).Masa makowa:Mak zalać wrzącą wodą do jego przykrycia. Gotować przez 10 minut. Następnie odstawić do ostygnięcia. Odsączyć z nadmiaru wody i dwukrotnie zemleć w maszynce do mięsa na drobnych oczkach. Do zmielonego maku dodajemy pozostałe składniki i dokładnie mieszamy. Na końcu delikatnie wmieszać ubite białka, które pozostały z ciasta.Wykonanie:Wyrośnięte ciasto podzielić na 3 równe części. Każde rozwałkować na prostokąt o grubości około 3 mm, nałożyć masę makową, pozostawić około 2 cm od brzegu ciasta. Zwinąć w roladę, końce boków podłożyć pod spód. Każdy makowiec przełożyć na papier do pieczenia posmarowany odrobiną oleju, zwinąć w niego dwukrotnie ciasto, pozostawiając około 1 cm luzu pomiędzy ciastem a papierem (nie więcej).Makowce ułożyć na dużej blaszce od piekarnika w sporych odstępach.Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec około 30-40 minut do złoto- brązowego koloru (kolor będzie wyraźnie przebijał przez papier). Wyjąć i lekko przestudzić. Polać lukrem i posypać makiem.Lukier:Cukier puder rozetrzeć z sokiem z cytryny. Gdy lukier będzie za gęsty – dodać więcej soku z cytryny, a gdy będzie za rzadki- dodać więcej cukru pudru. Wierzch posypać suchym makiem.Smacznego 🙂

Publikacja | Przepis zaczerpnięty z książka Doroty Świątkowskiej

0.00 avg. rating (0% score) - 0 votes

Tagi: , , , , , , , ,

komentarzy 9

  1. Szefowa w swojej kuchni ;-) 23 grudnia 2014 at 14:34 Reply

    Obowiązkowy smak na Święta. Ja postawiłam na makowe mini zawijańce. 🙂

  2. U mnie też jest zawsze 🙂 Pysznie wygląda!
    Zdrowych, radosnych, smacznych i rodzinnych Świąt Bożego Narodzenia! Wszystkiego dobrego 🙂

    • Marta 25 grudnia 2014 at 13:40 Reply

      Dziękuję za piękne życzenia 🙂 wesołych Świąt 🙂

  3. Marzena 23 grudnia 2014 at 21:19 Reply

    Marto makowiec wyszedł Ci idealny 🙂 cudownych Świąt życzę, pełnych magii i rodzinnego ciepła 🙂

    • Marta 25 grudnia 2014 at 13:38 Reply

      Dziękuję kochana 🙂 wesołych, rodzinnych i spokojnych Świąt 🙂

  4. Natalia 24 grudnia 2014 at 02:07 Reply

    Wygląda perfekcyjnie! Wesołych i przepysznych Świąt 🙂

    • Marta 25 grudnia 2014 at 13:37 Reply

      Dzięki 🙂 Ja również życzę Wesołych Świąt 🙂

  5. Małgosia-napiecyku 24 grudnia 2014 at 13:34 Reply

    Piękny zawijaniec 🙂 Radosnego świętowania i pogodnych świąt dla całej rodzinki 🙂

    • Marta 25 grudnia 2014 at 13:36 Reply

      Dziękuję 🙂 Wesołych Świąt 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *