Makowiec na kruchym cieście

Przepis na szybki makowiec na kruchym cieście. Ja użyłam gotowej masy makowej, którą dostałam od firmy Helio. Oczywiście jeśli wolicie, możecie zrobić swoją domową. Makowiec smakuje naprawdę bardzo pysznie. U mnie znikł bardzo szybko. Zachęcam do zrobienia, zwłaszcza na zbliżające się święta Wielkanocne 🙂

makowiec2makowiec

  • Przygotowanie:
  • Pieczenie:
  • Ogółem:
  • Porcje: 25
  • Poziom trudności: łatwy
  • Typ dania: Ciasta

Składniki:

Ciasto kruche:
-500 g mąki pszennej
-łyżeczka proszku do pieczenia
-szczypta soli
-1 łyżka cukru waniliowego
-100 g cukru
-250 g masła lub margaryny
-4 żółtka
-2 łyżki kwaśnej śmietany
Masa makowa:
-puszka masy makowej (850 g) Helio
-2 łyżki bułki tartej
-4 białka
Dodatkowo:
-200 g cukru pudru
-sok z cytryny

Przygotowanie:

Ciasto kruche:Wszystkie składniki na ciasto kruche szybko zagniatamy, formujemy w kulę, którą spłaszczamy, owijamy w folię i wstawiamy do lodówki na 1 godzinę.Po tym czasie ciasto wyjmujemy z lodówki, 2/3 ciasta rozwałkowujemy na prostokąt, przekładamy do blaszki (wymiary około 25 X 35 cm). Nakłuwamy widelcem w kilku miejscach.Masa makowa:Białka ubijamy na sztywną pianę. Masę makową delikatnie mieszamy z bułką tartą i ubitymi białkami. Przekładamy na blaszkę, wyrównujemy.Pozostałą część ciasta również rozwałkowujemy na prostokąt, z którego wycinamy paski o szerokości około 1 cm. Układamy je na cieście tworząc kratkę.Ciasto wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Pieczemy około 50-60 minut. Studzimy.Do cukru pudru dodajemy sok z cytryny (soku dodajemy tyle alby uzyskać konsystencję lukru). Gotowym lukrem polewamy ciasto.Smacznego 🙂

Publikacja | Przepis zaczerpnięty z przepis własny

3.67 avg. rating (64% score) - 6 votes

Tagi: , , , , , , , , , , , , , ,

komentarze 22

  1. Ania - Kto ugości moich gości? 19 marca 2015 at 20:38 Reply

    Ale mi narobiłaś smaka, cudnie wygląda ten makowiec!

  2. Marzena 20 marca 2015 at 06:25 Reply

    Super makowiec. Uwielbiam ciasta z makiem 🙂

  3. ugotujmyto.pl 20 marca 2015 at 18:22 Reply

    Dawno nie jadłam takich pyszności….

  4. marcela 20 grudnia 2015 at 19:59 Reply

    robiłam juz taki z tego przepisu bardzo dobry smakuje całej mojej rodzinie

  5. marcela 20 grudnia 2015 at 19:59 Reply

    bardzo dobry i smaczny

  6. Anna 25 grudnia 2015 at 12:25 Reply

    Zrobiłam na wigilię i wyszło super!

    • Marta 29 grudnia 2015 at 22:21 Reply

      Super, cieszę się, że przepis przypadł do gustu 🙂

  7. ElaS 31 grudnia 2015 at 01:51 Reply

    przepyszne ciasto!!!

    Dziekuje i pozdrawiam

  8. gosik788 25 marca 2016 at 16:27 Reply

    Robię ten makowiec drugi raz i nie przestanę go robić . Jest rewelacyjny <3

  9. Natii 13 kwietnia 2016 at 14:05 Reply

    Wygląda rewelacyjnie, przepis podsunę mamie, bo mnie nie wychodzą kruche ciasta 🙁

  10. Myszka 6 maja 2016 at 08:32 Reply

    ciasto jest pyszne mój syn nie przepada za makowcem ale ten zajadał 🙂

  11. kuchnia Sylwii 14 grudnia 2016 at 23:29 Reply

    Wow ! 🙂 Przepysznie wygląda! 🙂

  12. marta 15 grudnia 2016 at 11:22 Reply

    czy to jest przepis na małą blachę czy dużą?

    • Marta 15 grudnia 2016 at 13:44 Reply

      Wymiary zapisane w przepisie -blaszka prostokątna (wymiary około 25 x 35 cm). Pozdrawiam

  13. Ania 22 grudnia 2016 at 11:25 Reply

    Mąka pszenna zwykla czy tortowa bedzie lepsza?

  14. Ania 22 grudnia 2016 at 11:27 Reply

    Czy mąka pszenna zwykla czy tortowa bedzie lepsza?

    • Marta 22 grudnia 2016 at 11:33 Reply

      Tortowa lepsza 🙂

  15. Jacek 23 grudnia 2016 at 11:23 Reply

    Zacznę od tego że nie umiem i nie lubię gotować i piec ale postawiłem sobie za punkt honoru upiec ciasto na święta dzięki temu blogowi udało się makowiec wyszedł super, przepis zostanie ze mną już na każde święta.

  16. Grazyna 24 grudnia 2016 at 15:11 Reply

    Zapomnialam wymieszac bialka z masa makowa …….mama mnie zagadala ….. Czy to nadal wyjdzie?

  17. asia 10 stycznia 2017 at 21:32 Reply

    Akurat pieke na jutro do kawy jak wyjdzie to napisze ale widzę że będzie dobry

  18. Gosia 18 stycznia 2017 at 17:02 Reply

    Po dwukrotnym upieczeniu przepis zapisany w zeszyciku. Bardzo smaczne ciasto, spełnia moje kryteria makowca idealnego.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *