Makaron z cukinią, bakłażanem i suszonymi pomidorami

Zapraszam na danie w stylu włoskim czyli makaron z cukinią, bakłażanem, szpinakiem i suszonymi pomidorami. Uwielbiam kuchnię włoską i ich potrawy, które są pełne aromatów i pysznych smaków. Lubię również dania z makaronu, z którego możemy zrobić niezliczoną ilość różnorodnych, pysznych potraw 🙂
Danie powstało z składników sklepu Lidl Polska z tygodnia kuchni włoskiej. Mi osobiście najbardziej zasmakowały suszone pomidory czereśniowe i sos z pomidorów daktylowych.
Co prawda tydzień włoski w Lidlu trwał do niedzieli, ale może zdążycie jeszcze dokupić kilka produktów.

Serdecznie zapraszam do wypróbowania przepisu jak i produktów 🙂

lidl_potrawa2lidl_potrawa4lidl_potrawa
lidl_potrawa3

lidl

  • Przygotowanie:
  • Pieczenie:
  • Ogółem:
  • Porcje: 2-3
  • Poziom trudności: łatwy
  • Typ dania: Obiad, makarony

Składniki:

-200 g makaronu Arcobaleno Lidl
-2 łyżki oliwy z oliwek Italiamo Lidl
-1 cebula
-2 ząbki czosnku
-1 mała cukinia
-pół bakłażana
-pół papryki
-2 łyżki suszonych pomidorów Lidl
-pół słoiczka sosu z pomidorów daktylowych (około 140 g) Lidl
-100 g świeżego szpinaku baby
-sól, pieprz
-2-3 gałązki tymianku
-odrobina papryczki chili w sprayu Lidl
-parmezan
-kilka listków bazylii

Przygotowanie:

Cukinię i bakłażana kroimy w cienkie plasterki. Grillujemy z każdej strony, odkładamy. Na patelni rozgrzewamy 2-3 łyżki oliwy z oliwek. Wrzucamy na nią drobno pokrojoną cebulę, smażymy do zeszklenia. Dodajemy czosnek, a po 30 sekundach dodajemy pokrojoną paprykę. Smażymy chwilę. Następnie dodajemy cukinię, bakłażana (większe plastry bakłażana kroimy na mniejsze części), suszone pomidory i sos pomidorowy. Smażymy na małym ogniu przez około 5 minut, pod koniec dodajemy umyty i osuszony szpinak. Mieszamy. Doprawiamy solą, pieprzem, świeżym tymiankiem i papryczką chilli w sprayu.W międzyczasie gotujemy makaron wg przepisu na opakowaniu (al dente). Odcedzamy, dodajemy na patelnię, mieszamy.Podajemy z świeżymi listkami bazylii i startym parmezanem.Smacznego 🙂

Publikacja | Przepis zaczerpnięty z Przepis własny

0.00 avg. rating (0% score) - 0 votes

Tagi: , , , , , , , , , , , ,

Komentarze: 6

  1. Marzena 15 czerwca 2015 at 15:58 Reply

    Uwielbiam takie smaki 🙂

    • Marta 17 czerwca 2015 at 17:33 Reply

      To tak jak ja 🙂

  2. Ania - Kto ugości moich gości? 15 czerwca 2015 at 17:48 Reply

    Wygląda wspaniale!

    • Marta 17 czerwca 2015 at 17:34 Reply

      Dziękuję 🙂

  3. Megly 15 czerwca 2015 at 18:49 Reply

    Danie lekkie, pyszne. Doskonałe. A to połączenie w całość takich wspaniałych smaków musi dać potrawę idealną. Zresztą tak też ona wygląda 🙂 Pozdrawiam 🙂

  4. Aniula 25 czerwca 2016 at 12:37 Reply

    Super przepis! Wszystkim smakowało 🙂 Dziękuję :))

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *