Łosoś pod pierzynką z szpinaku i sera feta zawinięty w chrupiącym cieście francuskim. To pyszne, bardzo szybkie danie do zrobienia. Wygląda bardzo elegancko i na pewno zachwyci nie jedno oko 🙂
Łosoś ze szpinakiem w cieście francuskim
Drukuj przepisSkładniki
- -około 500-600 g filetu z łososia
- -sól, pieprz
- -sok z cytryny
- -2 łyżki masła
- -400 g szpinaku (świeżego lub mrożonego)
- -2 łyżki koncentratu z czosnku od Proeco (lub 4 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę)
- -100 g sera feta
- -pieprz
- -pół łyżeczki startej gałki muszkatołowej
- Dodatkowo:
- -opakowanie ciasta francuskiego
Przygotowanie
Filet z łososia posypujemy z każdej strony pieprzem, solą, skrapiamy sokiem z cytryny. Odkładamy.
Na patelni rozpuszczamy 2 łyżki masła, wrzucamy na nią szpinak, smażmy do jego odparowania (ew. nadmiar wody odcedzamy). Dodajemy czosnek, pokruszony ser feta i przyprawy. Dobrze mieszamy.
Płat ciasta francuskiego rozwijamy, na środku układamy filet z łososia. Na wierzchu rozkładamy masę szpinakową, następnie ciasto zawijamy ściśle na filety, dociskamy. Kroimy na mniejsze części (ja pokroiłam na 6 większych części). Układamy na blaszce do pieczenia, wyłożonej papierem do pieczenia (złączeniem ciasta do dołu).
Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni, pieczemy przez około 25 minut.
Smacznego 🙂
7 komentarzy
Agnieszka - PolskaZupa
12 sierpnia 2015 at 14:49Wygląda świetnie, a do tego pysznie smakuje i na ciepło i na zimno, więc idealny na każdą pogodę 🙂
Marta
18 sierpnia 2015 at 14:13Dokładnie, bardzo lubię łososia a w tym wydaniu był wyjątkowo pyszny 🙂
Marzena
12 sierpnia 2015 at 17:46Uwielbiam łososia 🙂 pysznie go zrobiłaś 🙂
Marta
18 sierpnia 2015 at 14:13Dziękuję 🙂
Ania - Kto ugości moich gości?
13 sierpnia 2015 at 09:22Pięknie wygląda! Bardzo kusząca propozycja 🙂
Alex
29 stycznia 2016 at 12:54Wow! Wygląda niesamowicie 🙂
Marta
29 stycznia 2016 at 15:16Dziękuję 🙂