Dania mięsne/ Dania obiadowe

Kotlety schabowe inaczej

Kotlety schabowe inaczej

Kotlety schabowe inaczej

Drukuj przepis
Czas gotowania: 20

Składniki

  • - schab ( 5 plastrów)
  • - szynka szwarcwaldzka lub parmeńska (5 plastrów)
  • - ser mozzarella ( 1 sztuka)
  • - białe wytrawne wino
  • - bulion drobiowy
  • - sól, pieprz
  • - mąka
  • - oliwa z oliwek, masło

Przygotowanie

Kotlety schabowe rozbijamy cienko, przyprawiamy solą i pieprzem.

Na każdy kotlet na środku układamy po plasterku sera mozzarella a następnie przykrywamy szynką, dociskamy. Obtaczamy w mące od strony bez dodatków.

Rozgrzewamy patelnie, dodajemy trochę oliwy i smażymy kotlety najpierw od strony szynki aby się zrumieniła, przewracamy na drugą stroną.

Podlewamy białym winem i odparowujemy mniej więcej do połowy. Dodajemy około 1 łyżkę masła, podlewamy bulionem i zagęszczamy odrobiną mąki. Dusimy całość jeszcze przez chwilę.

Podajemy z ziemniakami i surówką.

Przepis z internetu.

Może Ci się spodobać również

Brak komentarzy

Zostaw komentarz

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.