Kotlety de volaille

Kotlet de volaille to kotlet z piersi kurczaka nadziany masłem ziołowym, panierowany w mące, jajku i bułce tartej. Smażony jest w głębokim tłuszczu (dla osób dbających o linię, kotlety można najpierw podsmażyć do zrumienienia, a następnie dopiec w piekarniku tak jak ja to zrobiłam 🙂 ). Mięso wychodzi bardzo delikatne i soczyste w środku. Zachęcam zrobić takie kotlety przy najbliższej okazji 🙂

devoildevoil2

  • Przygotowanie:
  • Pieczenie:
  • Ogółem:
  • Porcje: 4
  • Poziom trudności: łatwy
  • Typ dania: Obiady, mięsa

Składniki:

-4 pojedyncze filety z kurczaka (każdy po około 150 g)
-sól, pieprz
-ostra papryka
-60 g masła
-2 ząbki czosnku
-2 łyżki posiekanej natki pietruszki
-1 łyżka posiekanego koperku
Panierka:
-mąka
-2 jajka + łyżeczka vegety
-bułka tarta
Surówka:
-opakowanie mixu sałat
-garść pomidorków koktajlowych
-1 ogórek
-kilka rzodkiewek
Sos:
-3 łyżki oliwy z oliwek
-3 łyżki oleju z pestek dyni Semco
-łyżka octu balsamicznego
-łyżeczka miodu Wileńskich
-łyżeczka ostrej musztardy dijon
-zioła prowansalskie, tymianek i bazylia
-sól, pieprz

Przygotowanie:

Każdą pierś z kurczaka delikatnie rozbijamy, uważając aby w mięsie nie zrobimy się dziury (najlepiej mięso przykryć folią spożywczą i tak rozbijać). Posypać z każdej strony solą, pieprzem i ostrą papryką. Odstawić.Masło kroimy w grube słupki.Na każdym filecie układamy posiekaną natkę pietruszki, koperek i czosnek oraz po kawałku masła. Zwijamy ściśle w roladkę. Obtaczamy w mące, jajku rozbełtanym z dodatkiem vegety i bułce tartej. Olej mocno rozgrzewamy, kotlety smażymy w głębokim tłuszczu. Roladki można również podsmażyć na patelni na złoty kolor i dopiec w piekarniku.Podajemy z ziemniakami i surówką.Surówka:Sałatę przekładamy do miski, dodajemy umyte pomidorki koktajlowe, pokrojony w pół plasterki ogórek i rzodkiewkę.Wszystkie składniki sosu dokładnie mieszamy. Gotowym sosem polewamy sałatę i podajemy.Smacznego 🙂

Publikacja | Przepis zaczerpnięty z przepis własny

2.00 avg. rating (59% score) - 1 vote

Tagi: , , , , , , , , , , , , , , , , ,

komentarzy 6

  1. Ania - Kto ugości moich gości? 26 marca 2015 at 17:36 Reply

    Muszą być przepyszne, mięsko wygląda na mięciutkie i soczyste

    • Marta 26 marca 2015 at 20:53 Reply

      Są pyszne, bardzo nam smakowały 🙂

  2. z majeczka w kuchni 26 marca 2015 at 20:07 Reply

    Bardzo je lubie, pyszna wersja

    • Marta 26 marca 2015 at 20:53 Reply

      Takie kotlety smakują pysznie 🙂

  3. napiecyku 26 marca 2015 at 21:45 Reply

    Kotlet świetnie nadziany i zrolowany 🙂

  4. Marzena 26 marca 2015 at 22:53 Reply

    Bardzo je lubię a wieki ich nie robiłam 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *