Boże Narodzenie/ Dania mięsne/ Dania obiadowe/ Święta/ Wielkanoc

Kotlety de volaille

Kotlety de volaille to kotlety z piersi kurczaka nadziane masłem ziołowym, panierowany w mące, jajku i bułce tartej. Smażony w głębokim tłuszczu (dla osób dbających o linię, kotlety można najpierw podsmażyć do zrumienienia, a następnie dopiec w piekarniku tak jak ja to zrobiłam 🙂 ). Mięso wychodzi bardzo delikatne i soczyste w środku. Zachęcam zrobić takie kotlety przy najbliższej okazji 🙂

Kotlety de volaille

Drukuj przepis
Czas gotowania: 120

Składniki

  • -4 pojedyncze filety z kurczaka (każdy po około 150 g)
  • -sól, pieprz
  • -ostra papryka
  • -60 g masła
  • -2 ząbki czosnku
  • -2 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • -1 łyżka posiekanego koperku
  • Panierka:
  • -mąka
  • -2 jajka + łyżeczka vegety
  • -bułka tarta
  • Surówka:
  • -opakowanie mixu sałat
  • -garść pomidorków koktajlowych
  • -1 ogórek
  • -kilka rzodkiewek
  • Sos:
  • -6 łyżek oliwy z oliwek
  • -łyżka octu balsamicznego
  • -łyżeczka miodu
  • -łyżeczka ostrej musztardy dijon
  • -zioła prowansalskie, tymianek i bazylia
  • -sól, pieprz

Przygotowanie

Każdą pierś z kurczaka delikatnie rozbijamy, uważając aby w mięsie nie zrobimy się dziury (najlepiej mięso przykryć folią spożywczą i tak rozbijać). Posypać z każdej strony solą, pieprzem i ostrą papryką. Odstawić.

Masło kroimy w grube słupki.

Na każdym filecie układamy posiekaną natkę pietruszki, koperek i czosnek oraz po kawałku masła. Zwijamy ściśle w roladkę. Obtaczamy w mące, jajku rozbełtanym z dodatkiem vegety i bułce tartej. Olej mocno rozgrzewamy, kotlety smażymy w głębokim tłuszczu. Roladki można również podsmażyć na patelni na złoty kolor i dopiec w piekarniku.

Podajemy z ziemniakami i surówką.

Surówka:

Sałatę przekładamy do miski, dodajemy umyte pomidorki koktajlowe, pokrojony w pół plasterki ogórek i rzodkiewkę.

Wszystkie składniki sosu dokładnie mieszamy. Gotowym sosem polewamy sałatę i podajemy.

Smacznego 🙂

Może Ci się spodobać również

6 komentarzy

  • Reply
    Ania - Kto ugości moich gości?
    26 marca 2015 at 17:36

    Muszą być przepyszne, mięsko wygląda na mięciutkie i soczyste

    • Reply
      Marta
      26 marca 2015 at 20:53

      Są pyszne, bardzo nam smakowały 🙂

  • Reply
    z majeczka w kuchni
    26 marca 2015 at 20:07

    Bardzo je lubie, pyszna wersja

    • Reply
      Marta
      26 marca 2015 at 20:53

      Takie kotlety smakują pysznie 🙂

  • Reply
    napiecyku
    26 marca 2015 at 21:45

    Kotlet świetnie nadziany i zrolowany 🙂

  • Reply
    Marzena
    26 marca 2015 at 22:53

    Bardzo je lubię a wieki ich nie robiłam 🙂

  • Zostaw komentarz

    Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.