Dania mięsne/ Dania obiadowe

Kotleciki z piersi kurczaka z pieczonym ryżem

Kotleciki z piersi kurczaka to trochę inna odmiana tradycyjnych kotletów drobiowych. Siekany kurczak z dodatkiem pieczarek, sera żółtego i jajek sprawiają, że kotlety są soczyste i bardzo smaczne. Podawane z pieczonym ryżem, który często wykorzystuję do przygotowania z pieczonymi udkami lub skrzydełkami (przepis niedługo na blogu). Tym razem upiekłam go solo. Był równie pyszny, sypki i aromatyczny, doskonale komponował się z kotlecikami. Zachęcam do wypróbowania.

Kotleciki z piersi kurczakakotleciki z piersi kurczaka

Kotleciki z piersi kurczaka z pieczonym ryżem

Drukuj przepis
Czas gotowania: 60

Składniki

  • Kotleciki:
  • -1 duża pierś z kurczaka
  • -400 g pieczarek
  • -ser żółty 100 g
  • -3 jajka
  • -2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • -2 łyżki mąki pszennej
  • -vegeta
  • -pieprz, sól
  • Pieczony ryż:
  • -2 szklanki ryżu
  • Zalewa:
  • -5 szklanek wody
  • -0,5 kostki masła
  • -5 łyżek pikantnego ketchupu
  • -3 ząbki czosnku
  • -pół łyżki vegety, słodkiej papryki i czarnego pieprzu
  • Dodatkowo:
  • -2-3 marchewki
  • -1 cebula

Przygotowanie

Kotleciki:

Pierś z kurczaka kroimy w kostkę, przekładamy do miski i przyprawiamy vegetą, pieprzem i solą. Odstawiamy na około 15 minut. W tym czasie pieczarki obieramy i kroimy w kostkę, podsmażamy na oleju na patelni.

W drugiej misce roztrzepujemy jajka dodając obie mąki, dokładnie mieszamy.

Dodajemy do masy jajecznej pierś z kurczaka, podsmażone pieczarki, żółty ser starty na tarce i dokładnie mieszamy.

Na patelni rozgrzewamy olej. Nakładamy masę łyżką formując zgrabne kotleciki. Smażymy z każdej strony na złoty kolor.

Pieczony ryż

Ryż wsypujemy do naczynia żaroodpornego. Dodajemy starkowane marchewki i cebulę pokrojoną w kostkę.

W garnku zagotowujemy wszystkie składniki zalewy i zalewamy nią przygotowany ryż z warzywami.

Wstawiamy do nagrzanego piekarnika na 180 stopni na około 40 min aby ryż był wystarczająco miękki.

Kotleciki podajemy z upieczonym ryżem i dowolną surówką.

Smacznego 🙂

Może Ci się spodobać również

Brak komentarzy

Zostaw komentarz

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.