Kotleciki mielone z kaszą jaglaną

W dzisiejszym przepisie postanowiłam połączyć mięso mielone z zdrową i lekkostrawną kaszą jaglaną. Z tego połączenia powstały przepyszne kotleciki z mięsem i kaszą jaglaną w sosie pomidorowym. Możemy podać je z ryżem, ziemniakami lub makaronem. Danie jest bardzo smaczne i sycące. Posmakuje dzieciom jak i dorosłym. Polecam 🙂

pulpety2pulpety4pulpety3

  • Przygotowanie:
  • Pieczenie:
  • Ogółem:
  • Porcje: 6
  • Poziom trudności: łatwy
  • Typ dania: Obiad, kolacja

Składniki:

-0,5 kg mięsa mielonego
-0,5 szklanki suchej kaszy jaglanej, u mnie od  Cenos
-płaska łyżeczka soli
-1/3 łyżeczki czarnego pieprzu
-łyżeczka ziół prowansalskich
-1 jajko
-2 łyżki bułki tartej
Sos pomidorowy:
-3 ząbki czosnku (przeciśnięte przez praskę)
-łyżka masła
-2 średniej wielkości marchewki (starte na tarce)
-800 g przecieru pomidorowego, u mnie z  Ogródek Dziadunia
-1/3 szklanki wody
-łyżka domowej vegety (opcjonalnie)
-łyżeczka słodkiej papryki
-pół łyżeczki ostrej papryki
-łyżeczka oregano
-sól, pieprz
Dodatkowo:
-starty ser do posypania (u mnie grana padano)

Przygotowanie:

Kaszę jaglaną przesypujemy na sitko. Przelewamy zimną wodą a następnie wrzątkiem (dzięki temu kasza straci swój gorzki posmak). W garnku zagotowujemy szklankę wody, gotujemy kaszę przez 10 minut na dużym ogniu następnie wyłączamy gaz, przykrywamy pokrywkę i pozostawiamy kaszę na 10 minut. Po tym czasie zdejmujemy pokrywkę i odstawiamy kaszę do wystudzenia.Cebulę obieramy, kroimy w drobną kostkę i przesmażamy na patelni z dodatkiem oleju.Do miski przekładamy mięso mielone, wystudzoną kaszę jaglaną, cebulę, jajko, bułkę tartą i przyprawy. Dobrze wyrabiamy masę i formujemy małe kotleciki (wielkości orzecha włoskiego). Obtaczamy je w bułce tartej i przesmażamy z każdej strony na patelni. Odkładamy na talerz.Na tej samej patelni rozpuszczamy łyżkę masła, wrzucamy na nią czosnek i marchewkę. Smażymy kilka minut a następnie wlewamy przecier pomidorowy i wodę. Doprawiamy papryką, oregano, solą i pieprzem. Gotujemy przez 10 minut a po tym czasie dodajemy kotleciki. Dusimy na małym ogniu przez 10 minut.Podajemy z ryżem, ziemniakami lub makaronem.Smacznego 🙂

Publikacja | Przepis zaczerpnięty z przepis własny

6.00 avg. rating (93% score) - 1 vote

Tagi: , , , , , , , , ,

komentarzy 8

  1. piegusek 20 kwietnia 2016 at 08:02 Reply

    wyglądają smakowicie. u mnie dzisiaj też mięso mielone 🙂

  2. producent buraczków 20 kwietnia 2016 at 11:10 Reply

    Wygląda świetnie!

  3. Asia 20 kwietnia 2016 at 12:07 Reply

    Wyglądają naprawdę apetycznie! Ja z kolei słyszałam o wersji bez mięsa mielonego, ale za to z sezamem i pietruszką 🙂

  4. Megly 20 kwietnia 2016 at 20:23 Reply

    Ale apetyczne! No takie kotleciki to można jeść. W dodatku towarzysza w postaci kaszy jaglanej bardzo lubię. Pozdrowionka! 🙂

  5. napiecyku 25 kwietnia 2016 at 19:50 Reply

    Bardzo lubię takie kotlety, smacznie podane 🙂

  6. wawrzyniak_kaska 26 kwietnia 2016 at 08:31 Reply

    Bardzo fajny przepis, już pożeram to danie wzrokiem 🙂

  7. Ratuszowa 26 kwietnia 2016 at 11:21 Reply

    Świetny przepis 🙂 Zdrowy i pożywny 🙂

  8. krzysztof_wachol_89 10 maja 2016 at 08:09 Reply

    Widzę w składzie moje ulubione składniki , na popołudniowy obiad jak znalazł 😉

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *