Kostka wiśniowa

Kostka wiśniowa to przekładane ciasto kakaowymi blatami z kremem z wiśni (poza sezonem można użyć mrożonych). Całość udekorowana jest czekoladowym sosem z dodatkową wiśnią na każdej kostce. Ciasto wyszło pyszne, rozpływające się w ustach. Wiśnie i czekolada to idealne połączenie smakowe. Jeśli macie jeszcze trochę wiśni w swojej spiżarni, gorąco zachęcam do zrobienia ciasta dla swojej rodzinki lub przyjaciół na pewno im posmakuje 😀

kostka_cherrykostka_cherry2

  • Przygotowanie:
  • Pieczenie:
  • Ogółem:
  • Porcje: około 35
  • Poziom trudności: średni
  • Typ dania: Ciasta

Składniki:

Kakaowe blaty:
-1 szklanka cukru
-3 łyżki kakao
-3/4 szklanki oleju
-pół szklanki wody

Dodatkowo:
-5 jajek, białka i żółtka oddzielnie
-pół szklanki drobnego cukru do wypieków
-1,5 szklanki mąki pszennej
-1 łyżeczka proszku do pieczenia
-1 łyżeczka sody oczyszczonej

Krem wiśniowy:
-500 ml śmietany kremówki 30%, schłodzonej
-800 g wiśni (świeżych lub mrożonych)
-2 łyżki soku z cytryny
-5 łyżek cukru
-około 100 ml wody
-24 g żelatyny w proszku (6 łyżeczek) lub 6 listków żelatyny

Czekoladowy sos (ganache):
-125 ml śmietany kremówki 30%
-125 g gorzkiej czekolady

Dodatkowo:
-wiśnie do dekoracji
-pół szklanki cherry brandy lub amaretto (ja nasączyłam delikatnie lekką herbatą, ponieważ ciasto wychodzi bardzo puszyste i miękkie)

Przygotowanie:

Kakaowe blaty:Cukier, kakao, olej i wodę umieścić w małym garnuszku. Zagotować, do rozpuszczenia się cukru. Zdjąć z palnika i całkowicie wystudzić.Po wystudzeniu:Białka umieścić w misie miksera. Ubić na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodając stopniowo cukier, łyżka po łyżce, dalej ubijając. Dodać wszystkie żółtka i ubić do otrzymania kremowej pianki. Wlać całą wystudzoną mieszankę i dokładnie wymieszać szpatułką lub na wolnych obrotach miksera do połączenia.Dodać przesiane suche składniki i delikatnie wymieszać szpatułką.Formę o wymiarach 25 x 35 cm wyłożyć papierem do pieczenia, samo dno (boków niczym nie smarować). Przelać do formy ciasto, wyrównać.Piec w temperaturze 180ºC przez 40 – 45 minut lub do tzw. suchego patyczka( ja piekłam 30 minut). Wystudzić w uchylonym piekarniku.Po wystudzeniu ciasto wyjąć z formy, przekroić ostrym nożem na 2 blaty.Krem wiśniowy:Wiśnie umieścić w garnku, zasypać cukrem, dodać sok z cytryny, zagotować. Zmiksować blenderem na puree.W małym garnuszku żelatynę zalać wodą, do jej pokrycia, odstawić na 10 minut do napęcznienia. Postawić na palniku i podgrzewać, mieszając, do całkowitego rozpuszczenia się żelatyny (można też podgrzać w mikrofali). Nie doprowadzać do wrzenia (żelatyna straci swoje właściwości żelujące). Zdjąć z palnika, dodać do gorącego puree z wiśni i dobrze wymieszać. Wystudzić, następnie schłodzić w lodówce do lekkiego zgęstnienia (uwaga: zbyt długie pozostawienie w lodówce spowoduje stężenie puree, nie można do tego dopuścić).W misie miksera umieścić schłodzoną kremówkę i ubić do sztywności. Pod sam koniec ubijania dodawać lekko gęste puree z wiśni, w trzech turach. Ubijać do połączenia. Powstały wiśniowy krem odłożyć do lodówki do lekkiego zgęstnienia (uwaga: szybko gęstnieje).Czekoladowy sos (ganache):Śmietanę kremówkę przelać do garnuszka, podgrzać do wrzenia, zdjąć z palnika. Dodać posiekaną czekoladę, odstawić na 2 minuty. Po tym czasie wymieszać do otrzymania gładkiego sosu. Odstawić do lekkiego zgęstnienia polewy.Wykonanie:Na dużej tacy ułożyć pierwszy kakaowy blat. Lekko nasączyć połową cherry brandy (wylewając po łyżeczce na ciasto). Na niego wyłożyć połowę tężejącego kremu wiśniowego, wyrównać. Przykryć drugim kakaowym blatem, nasączyć go resztą ponczu. Na wierzch wyłożyć pozostały krem wiśniowy, wyrównać. Włożyć do lodówki do całkowitego schłodzenia i stężenia kremu wiśniowego.Po tym czasie po wierzchu ciasta równo rozprowadzić tężejącą polewę, udekorować wiśniami. Schłodzić.Przechowywać w lodówce.Smacznego 🙂Przepis bierze udział w akcji w wisniowym sadzie 2014W wiśniowym sadzie 2014

Publikacja | Przepis zaczerpnięty z moje wypieki

6.00 avg. rating (97% score) - 4 votes

Tagi: , , ,

komentarzy 10

  1. gin 21 lipca 2014 at 18:49 Reply

    Mmm, wygląda pysznie. Śliczny kolor ma ten krem 🙂

    • Marta 22 lipca 2014 at 09:40 Reply

      Dziękuję 🙂

  2. Ania 21 lipca 2014 at 20:22 Reply

    …i równie pysznie smakuje – miałam okazje skosztować powyższy wypiek 😉

  3. ZuzaJ 30 lipca 2014 at 20:32 Reply

    Ile śmietany potrzeba do kremu? Nie została wymieniona w liście składników 🙂

    • Marta 31 lipca 2014 at 00:28 Reply

      Dopiero zauważyłam, że nie dopisałam 🙂 Dziękuje za czujność, przepis poprawiony. Śmietany potrzeba 500 ml (30 %).

  4. Smakowisko 3 września 2014 at 07:45 Reply

    Wygląda pysznie 😉

  5. ladylaura 21 września 2014 at 10:48 Reply

    Cudowne.

  6. Megly 24 września 2014 at 21:03 Reply

    Jeju, Jeju. Wygląda bosko. Gdyby nie czerwona masa to przypominała by ta kosteczka troszkę szwardzwalda. Pycha, według mnie doskonałe połączenie smaków. Uwielbiam wiśnie w wypiekach 🙂
    Pozdrawiam. Zapraszam w wolnej chwili do mnie 🙂

    • Marta 25 września 2014 at 23:55 Reply

      Dziękuję. Było przepyszne. Szkoda, że sezon na wiśnie już dawno się skończył.

  7. Konczi i Szpileczka 30 października 2014 at 08:42 Reply

    Pyszności!! Pozdrawiam i zapraszam do Nas!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *