Kostka Rocher

Kochani, witam was serdecznie po krótkiej przerwie świątecznej 🙂 Dziś podaję wam przepis na przepyszne ciasto o nazwie kostka Rocher, które zrobiłam na Święta. Smakuje identycznie jak znane pralinki Ferrero Rocher, sprzedawane w sklepach. Ciasto zrobiło furorę w moim domu i wszyscy uznali je za najlepsze ciasto wszech czasów! Smakuje rewelacyjnie, rozpływa się w ustach i jest uzależniające! 🙂 Orzechowy biszkopt przełożony jest dwoma masami: czekoladowo – orzechową i śmietankową. Połączenie tych smaków sprawia, że ciasto smakuje nieziemsko! Polecam na wszelkiego rodzaju imprezy czy święta 🙂

ferreroferrero2ferrero3

  • Przygotowanie:
  • Pieczenie:
  • Ogółem:
  • Poziom trudności: średni
  • Typ dania: Ciasta

Składniki:

Biszkopt orzechowo – czekoladowy:
-8 jajek (białka i żółtka osobno)
-180 g cukru
-200 g drobno zmielonych orzechów włoskich
-120 g mąki pszennej
-40 g kakao
-pół łyżeczki proszku do pieczenia
-szczypta soli
Krem Rocher:
-400 g serka mascarpone
-400 g nutelli
-70 g czekolady mlecznej roztopionej i przestudzonej
-pół szklanki drobno posiekanych i podpieczonych orzechów laskowych
Krem śmietankowy:
-500 ml śmietany kremówki 30 %
-100 g serka mascarpone
-2 płaskie łyżki cukru pudru
Dodatkowo, do nasączenia:
-pół szklanki likieru orzechowego
-1/4 szklanki wody

Przygotowanie:

Biszkopt orzechowo – czekoladowy:Wszystkie składniki muszą być w temp. pokojowej.Orzechy mielimy, najlepiej za pomocą blendera. Mieszamy je w miseczce z przesianą mąką, proszkiem do pieczenia i kakao.W misce miksera ubijamy białka z szczyptą soli na sztywną pianę. Następnie stopniowo dodajemy cukier cały czas ubijając do otrzymania sztywnej i błyszczącej piany. Dodajemy żółtka, jedno po drugim. Ubijamy do połączenia. Dodajemy przesiane suche składniki i mieszamy delikatnie szpatułką do połączenia.Prostokątną formę (około 25 X 35 cm) wykładamy papierem do pieczenia (tylko spód). Przekładamy na nią ciasto, wyrównujemy szpatułką.Pieczemy w temp. 175 stopniach przez około 30-40 minut ( do tzn. suchego patyczka). Studzimy w wyłączonych i otwartym piekarniku.Po dokładnym wystudzeniu wyjmujemy ciasto z formy i przecinamy ostrym nożem na dwa blaty.Krem Rocher:W misce umieszczamy serek mascarpone i nutellę. Miksujemy. Dodajemy czekoladę i orzechy. Dokładnie mieszamy do połączenia. Miskę przykrywamy folią spożywczą, wstawiamy do lodówki do lekkiego zgęstnienia kremu.Krem śmietankowy:Śmietanę kremówkę i mascarpone przekładamy do miski, ubijamy do otrzymania sztywnego kremu. Pod koniec dodajemy cukier puder (nie ubijamy kremu zbyt długo aby się nie zważył).Wykonanie:W formie w której pieczony był biszkopt umieszczamy pierwszy blat ciasta. Nasączamy go połową ponczu. Nakładamy połowę kremu Rocher, wyrównujemy. Na wierzch wykładamy cały krem śmietankowy i wyrównujemy. Przykrywamy drugim blatem i nasączamy go pozostałym ponczem. Na wierzch wykładamy pozostały krem Rocher i rozsmarowujemy go równo po całej powierzchni.Ciasto schładzamy w lodówce.Smacznego 🙂

Publikacja | Przepis zaczerpnięty z Książka Moje wypieki i desery

5.00 avg. rating (84% score) - 1 vote

Tagi: , , , , , , ,

komentarzy 14

  1. domowacukierniaewy.blox.pl 29 grudnia 2014 at 00:28 Reply

    Mmm, rewelacja! To ciasto MUSI genialnie smakować 🙂

    • Marta 29 grudnia 2014 at 16:14 Reply

      To najlepsze ciasto jakie jadłam 🙂 Jest przepyszne 🙂

  2. gin 29 grudnia 2014 at 02:08 Reply

    Mmm, wygląda niesamowicie kusząco, pyszne musiało być 🙂

    • Marta 29 grudnia 2014 at 16:15 Reply

      Polecam, jest najlepsze! jestem pewna, że posmakuje każdemu!! 🙂

  3. Marzena 29 grudnia 2014 at 16:16 Reply

    Ale cudne ciasto, wygląda pysznie. Z chęcią takie zrobię 🙂 pozdrawiam cieplutko 🙂

    • Marta 30 grudnia 2014 at 10:18 Reply

      Polecam:) zrób koniecznie, ciasto jest rewelacyjne w smaku 🙂 Ja również pozdrawiam 🙂

  4. allani_S 29 grudnia 2014 at 21:54 Reply

    CIasto już samym wyglądem mówi – ZJEDZ MNIE 🙂
    Napewno je kiedyś zrobię !! Napewno 🙂

  5. Maryna 30 grudnia 2014 at 13:20 Reply

    Martus pyszna kostka, uwielbiam taki rarytas 🙂 zapraszam do mnie…

    • Marta 3 stycznia 2015 at 23:26 Reply

      Dziękuje 🙂 smacznie u Ciebie 🙂

  6. Małgosia-napiecyku 30 grudnia 2014 at 19:01 Reply

    Cóż tam kalorie, kiedy takie ciacho leży na talerzu…wygląda pysznie i leciutko 🙂

    • Marta 3 stycznia 2015 at 23:28 Reply

      Ciasto kusi bo smakuje nieziemsko 🙂 w takiej chwili można zapomnieć o kaloriach 🙂

  7. Małgosia-napiecyku 30 grudnia 2014 at 19:03 Reply

    Cóż tam kalorie kiedy takie ciacho leży na talerzu. Wygląda pysznie i leciutko 🙂

  8. kulinarna148 31 grudnia 2014 at 09:15 Reply

    Rewelacyjne ciasto, bardzo lubię te praliny a za ciastem bym oszalała.

    • Marta 3 stycznia 2015 at 23:29 Reply

      Dziękuje 🙂 Polecam zrobić takie ciacho 🙂 Smakuje jak praliny ze sklepu, a nawet jeszcze bardziej 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *