Klopsiki szwedzkie z pieczonymi ziemniaczkami

Klopsiki szwedzkie to znane danie podawane w restauracji sklepu Ikea. Różnią się tylko jednym – są o wiele lepsze 🙂 Klopsiki to nic innego jak mini kotleciki, robione podobnie jak tradycyjne kotlety mielone. W tej wersji są bardziej miękkie i delikatne. Podałam je z pysznym dżemem z borówki i pieczonymi ziemniaczkami 🙂

Klopsiki szwedzkieKlopsiki szwedzkie

  • Przygotowanie:
  • Pieczenie:
  • Ogółem:
  • Porcje: 8
  • Poziom trudności: łatwy
  • Typ dania: Obiad, mięsa

Składniki:

Kotleciki:
-1 szklanka dokładnie rozdrobnionego chleba
-3 i 1/3 szklanki bulionu (ja użyłam wody z 2 łyżkami sosu sojowego i 1/3 kostki mięsnej winiary)
-1 duża bardzo drobno posiekana cebula
-400 g drobno zmielonej piersi z kurczaka
-400 g drobno zmielonej wieprzowiny (ja użyłam łopatki)
-3 jajka
-1 płaska łyżka soli (lub mniej, w zależności od tego jak słony jest bulion)
-1,5 łyżeczki świeżo zmielonego pieprzu
-1,5 łyżeczki cukru
-1 łyżeczka mielonego ziela angielskiego
-1/2 łyżeczki zmielonej gałki muszkatołowej
-3 łyżki mąki
-2-3 łyżki śmietanki kremowej 18%
Pieczone ziemniaczki:
-1,5- 2 kg ziemniaków
-sól, przyprawa do ziemniaków
-oliwa z oliwek lub olej
-1 ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę
-oregano
Dodatkowo:
-do podania: dżem z borówki do mięs

Przygotowanie:

W dużej misce mieszamy okruszki chleba (około 2 bardzo drobno posiekanych kromek chleba) z 1/3 szklanki przygotowanego bulionu. Na patelni podsmażyć cebulę na złoty kolor i przełożyć do miski z chlebem. Dodać mielone mięso (drobiowe i wieprzowe), jajka, sól, pieprz, cukier, zmielone ziele angielskie oraz gałkę muszkatołową. Wyrabiamy dłońmi na jednolitą masę. Nabieramy po łyżce mięsa i wilgotnymi dłońmi formujemy małe kotleciki (wielkości orzecha włoskiego), układamy na przygotowanej desce. Na patelni rozgrzewamy olej i partiami podsmażamy kotleciki z każdej strony na brązowy kolor.Mąkę mieszamy z 4 łyżkami wody i śmietanką, łączymy z pozostałym bulionem (3 szklanki). Następnie wlewamy do szerokiego garnka i zagotowujemy, dodajemy klopsiki. Przykrywamy pokrywkę i gotujemy na małym ogniu przez około 10 minut do momentu aż klopsiki będą ugotowane.Pieczone ziemniaczki:Ziemniaki obieramy, myjemy i kroimy w niedużą kostkę. Wkładamy do garnka, zalewamy wodą i gotujemy przez 5 minut. Odcedzamy, odparowujemy i przekładamy na płaską blaszkę w której będziemy piec ziemniaki. Posypujemy solą, przyprawą do ziemniaków, oregano. Dodajemy czosnek, olej lub oliwę i mieszamy całość dłońmi. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 220 stopni i pieczemy przez około 45 minut do zrumienienia ( w trakcie pieczenia należy je co jakiś czas przemieszać).Klopsiki podajemy z ziemniaczkami i borówkami.Smacznego 🙂Przepis bierze udział w akcji Kuchnia skandynawska 2014Kuchnia skandynawska 2014

Publikacja | Przepis zaczerpnięty z Link

6.00 avg. rating (97% score) - 4 votes

Tagi: , , , , , , , ,

Komentarze: 10

  1. Suchy lód 8 listopada 2014 at 15:27 Reply

    Brawa dla autorki bloga – wszystko pięknie opisane i przedstawione tak że aż chce się skorzystać z przepisów – dziękuje 🙂

  2. Marzena 8 listopada 2014 at 18:16 Reply

    Martuś świetna propozycja na obiadek 🙂 te kotleciki wyglądają pysznie a podane z borówką muszą smakować wyśmienicie 🙂

  3. beti 9 listopada 2014 at 11:36 Reply

    Fajna propozycja na obiadek 🙂

  4. domowacukierniaewy.blox.pl 9 listopada 2014 at 20:01 Reply

    Taki obiad zjadłabym z prawdziwą przyjemnością 🙂

  5. Ogrodnik 10 listopada 2014 at 09:30 Reply

    Apetyczny obiadek .. mniam 🙂

  6. Małgosia-napiecyku 10 listopada 2014 at 10:40 Reply

    jak dla mnie pycha, cała rodzinka uwielbia takie klopsy 🙂

    • Marta 11 listopada 2014 at 18:19 Reply

      Moja rodzinka również je uwielbia 🙂 Pyszne są 🙂

  7. Małgosia-napiecyku 10 listopada 2014 at 10:41 Reply

    Cała moja rodzinka uwielbia takie klopsy, pyszny miałaś obiad 🙂

  8. mopswkuchni 10 listopada 2014 at 17:17 Reply

    Uwielbiam te klopsiki. Zapraszam do dodania przepisu do mojej akcji Kuchnia skandynawska 2014.

    • Marta 11 listopada 2014 at 18:20 Reply

      Dziękuje, przepis dodam do akcji 🙂 Pozdrawiam

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *