Keks

Pyszne ciasto z dużą ilością bakalii. Jest miękkie i aromatyczne. Długo utrzymuje świeżość. Małymi krokami zbliżają się Święta Bożego Narodzenia a taki keks idealnie pasuje na świąteczny stół. Ale nie tylko, możemy je przygotowywać przez cały rok. Robi się je bardzo szybko, należy tylko pamiętać aby składniki do jego przygotowania były w temperaturze pokojowej. Ja swój keks upiekłam w 6 mini foremkach w kształcie prostokąta.

KeksKeks

  • Przygotowanie:
  • Pieczenie:
  • Ogółem:
  • Poziom trudności: łatwy
  • Typ dania: Ciasta

Składniki:

-250 g masła
-pół szklanki cukru pudru
-5 dużych jajek (żółtka i białka osobno)
-1 łyżka proszku do pieczenia
-225 g mąki pszennej
-1 łyżka ekstraktu z wanilii
-2 łyżki wódki
-500 g bakalii: rodzynki, kandyzowane owoce, orzechy, suszona żurawina, skórka pomarańczowa itp.

Przygotowanie:

Jajka i masło muszą być w temperaturze pokojowej.Masło dobrze ucieramy z cukrem pudrem, na jasną i puszystą masę. Ciągle ubijając dodajemy stopniowo po 1 żółtku. Następnie dodajemy mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia, ekstrakt z wanilii i wódkę, mieszamy szpatułką.Z białek ubijamy sztywną pianę, 1/3 dodać do masy, przemieszać, by rozluźnić ciasto. Następnie delikatnie wmieszać pozostałą pianę i bakalie.Masę nałożyć do foremek wysmarowanych masłem i oprószonych bułką tartą.Ja swój keks upiekłam w 6 mini foremkach w kształcie prostokąta. Można również upiec je w dwóch mniejszych keksówkach.Ciasto pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 30 minut, do tzw. suchego patyczka.Smacznego 🙂

Publikacja

0.00 avg. rating (0% score) - 0 votes

Tagi: , , , , ,

komentarze 4

  1. lena 17 listopada 2014 at 20:09 Reply

    Bogactwo bakalii, taki keks jest najlepszy 🙂

  2. Marzena 17 listopada 2014 at 20:15 Reply

    Uwielbiam tak bogato nadziane ciasta 🙂 mniam 🙂

  3. marcela 30 stycznia 2015 at 01:51 Reply

    Wspaniały keks! Uwielbiam takie!

    • Marta 30 stycznia 2015 at 19:17 Reply

      Dziękuje 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *