Jabłka w karmelu do słoików

Najlepsze jabłka do słoików na zimę. Kawałki jabłek, które nie rozpadają się i są chrupiące. Zalane gęstym syropem. Są przepyszne, nadają się do szarlotek jak i deserów czy lodów. Do tego przepisu nadają się jabłka, które są twarde (które nie są jeszcze całkowicie dojrzałe). Zachęcam do ich zrobienia.

Jabłka w karmelu do słoikówJabłka w karmelu do słoikówJabłka w karmelu do słoików

  • Przygotowanie:
  • Pieczenie:
  • Ogółem:
  • Poziom trudności: łatwy
  • Typ dania: Przetwory

Składniki:

– 3 kg twardych jabłek
– 1 kg cukru
– cytryna
– 3 łyżeczki cynamonu

Przygotowanie:

Jabłka umyć, obrać i pokroić w kostkę około 1,5 cm. Zasypać cukrem, wymieszać i odstawić na kilka godzin lub na całą noc aby puściły sok.Po tym czasie jabłka mocno odcedzić a powstały płyn zlać do szerokiego rondla. Gotować go bez przykrycia aż płyn odparuje do około 1/3 objętości. Powstanie syrop w kolorze miodowym. * Jabłka przełożyć do dużego garnka i zagotować krótko, tylko do momentu zawrzenia. Zdjąć z ognia, dodać skórkę oraz sok z 1 cytryny, cynamon i wymieszać.Jabłka nakładać do słoików, zostawiając centymetr lub dwa wolnego miejsca i zalać gorącym syropem. Mocno zakręcić, odstawić do góry dnem, przykryć ręcznikiem i pozostawić do ostygnięcia.Smacznego:)*Trzeba pamiętać, że każda odmiana ma inną zawartość soku i trzeba redukować tyle aby wystarczyło na zalanie wszystkich słoików. Mi pozostało około 1,5 szklanki soku.

Publikacja | Przepis zaczerpnięty z Link

0.00 avg. rating (0% score) - 0 votes

Tagi: , , , ,

komentarzy 7

  1. filizanka-smakow 19 września 2014 at 12:38 Reply

    Najbliższemu weekendowy chyba towarzyszyć będzie hasło „przetwory” :D:D:D

    • Marta 19 września 2014 at 14:34 Reply

      Nie ma to jak w środku zimy otworzyć pyszny słoiczek ulubionych przetworów.
      Niebawem ukażą się jeszcze inne przepisy:)

  2. Marzena 19 września 2014 at 20:03 Reply

    Takich jabłek jeszcze nie znałam, wyglądają super 🙂 może jeszcze się skuszę i zrobię 🙂 dziękuje za tak wspaniały przepis 🙂

    • Marta 26 września 2014 at 00:05 Reply

      Smakują super 🙂 Jeśli masz możliwość to zrób koniecznie 🙂

  3. Małgoś 15 października 2014 at 06:25 Reply

    Mam pytanko.Czy te jabłka włoźyć do syropu czy zagotować w drugim garnku?.

    • Marta 15 października 2014 at 06:38 Reply

      Jabłka trzeba przełożyć do drugiego garnka i dopiero zagotować 😉

  4. lidka 29 września 2016 at 15:15 Reply

    Znam ten przepis ze strony WŻ, ale tam jest podane, aby jabłka dwa razy gotować, a Ty robisz to tylko raz????

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *