Hummus z suszonymi pomidorami

Hummus z suszonymi pomidorami czyli pasta z ciecierzycy z dodatkiem suszonych pomidorów, pasty tahini (pasty z prażonym sezamem), czosnku i soku z cytryny. W smaku jest wyrazisty i aromatyczny. Hummus to pyszne smarowidło na kanapki. Polecam.

  • Przygotowanie:
  • Pieczenie:
  • Ogółem:
  • Poziom trudności: łatwy
  • Typ dania: Śniadania, smarowidła

Składniki:

-1 puszka ciecierzycy (240 g po odsączeniu zalewy)
-kilka suszonych pomidorów
-2 ząbki czosnku
-sok z jednej cytryny
-1/4 łyżeczki ostrej papryki
-1 łyżka pasty tahini
-sól do smaku
-oliwa z suszonych pomidorów

Przygotowanie:

Do pojemnika wrzucamy odsączoną z zalewy ciecierzycę oraz resztę składników. Całość miksujemy do otrzymania gładkiej konsystencji. Doprawiamy do smaku. W razie konieczności, gdy masa jest za gęsta, dodajemy więcej oliwy z suszonych pomidorów.Domowy hummus przekładamy do szczelnego pojemnika bądź słoika, wierzch polewamy odrobiną oliwy i przechowujemy w lodówce do kilku dni.

Publikacja | Przepis zaczerpnięty z przepis własny

6.00 avg. rating (93% score) - 1 vote

Tagi: , , , , , , ,

komentarze 3

  1. piegusek 12 marca 2017 at 19:28 Reply

    pyszności, uwielbiam takie smarowidła ☺

  2. Sylwia 14 marca 2017 at 20:38 Reply

    Muszę wypróbować przepis! 🙂

  3. Karolina 20 marca 2017 at 18:23 Reply

    Jadłam i polecam! Źródło białka płynącego z roślin strączkowych oraz potasu z suszonych pomidorów. Samo zdrowie!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *