Gulasz z łopatki wieprzowej

Dziś podzielę się z Wami moim przepisem na gulasz z łopatki wieprzowej. Danie jest syte i rozgrzewające. Można go dowolnie modyfikować dodając np. pieczarki, seler lub inne warzywa. Zapraszam.

Gulasz z łopatki wieprzowejGulasz z łopatki wieprzowej

  • Przygotowanie:
  • Pieczenie:
  • Ogółem:
  • Porcje: 6
  • Poziom trudności: łatwy
  • Typ dania: Obiady

Składniki:

-1 kg łopatki wieprzowej
-1 duża cebula lub 2 mniejsze
-3 marchewki
-1 czerwona papryka
-1 kostka mięsna (opcjonalnie)
-2 liście laurowe
-3 ziela angielskie
-3 ziarenka czarnego pieprzu
-przyprawy: sól, pieprz czarny, papryka ostra i słodka, tymianek, majeranek
-1 łyżka koncentratu pomidorowego
-koperek, pietruszka
-1 łyżka gęstej śmietany
-około 1-2 łyżki mąki pszennej

Przygotowanie:

Łopatkę myjemy, osuszamy i kroimy w kostkę. Przyprawiamy solą, pieprzem, papryką ostrą i słodką, przyprawą do mięsa. Odkładamy na około 30 minut do lodówki. Smażymy na rozgrzanym oleju na patelni do mocnego zrumienienia. Cebulę kroimy w kostkę i przesmażamy na patelni po smażeniu mięsa. Marchewkę kroimy w pół talarki lub ścieramy na tarce o grubych oczkach. Paprykę kroimy w cienkie paski. Mięso przekładamy do garnka i zalewamy wodą, do przykrycia mięsa. Wrzucamy liście laurowe, ziarenka pieprzu i ziela angielskiego, kostkę mięsną (opcjonalnie) i gotujemy na małym ogniu. Po około 30 minutach wrzucamy przygotowane wcześniej warzywa i gotujemy wszystko do miękkości. Pod koniec doprawiamy majerankiem, tymiankiem, pieprzem, solą i ewentualnie ostrą papryką. Wsypujemy posiekany koperek i pietruszkę. Dodajemy koncentrat pomidorowy, zagęszczamy małą ilością mąki i śmietany. Gotujemy do zgęstnienia.Podajemy z kaszą lub ziemniakami.Smacznego 🙂

Publikacja | Przepis zaczerpnięty z przepis własny

4.35 avg. rating (72% score) - 52 votes

Tagi: , ,

komentarzy 11

  1. Ania 31 grudnia 2015 at 13:48 Reply

    Gulasz wyszedł pierwsza klasa mięso zostawiłam na noc w marynacie z oliwy, oleju z granata, musztardy, czosnkowym sosu chili, pieprzu, soli i ostrej wędzonej papryki, posiekanej cebulki i czosnku. Resztę zrobiłam zgodnie z przepisem, Pietruszka i koperek są doskonałym dodatkiem. Polecam gorąco.

    • charmante 26 kwietnia 2016 at 16:39 Reply

      Zrobiłam twoim sposobem plus wszystko co w przepisie. Ja bym jeszcze dorzuciła seler naciowy ale nie było w sklepie. Seler dodaje chrupkości i konkretnego smaku. Super, dzięki za podzielenie się przepisem 🙂

  2. Ola 6 stycznia 2016 at 15:29 Reply

    Właśnie zrobiłam po raz pierwszy ten gulasz – wyszedł bardzo smakowicie. Mięsko gotowałam ok 90 min. A śmietanę dodałam 30% ( taka mi została po świętach 🙂
    Polecam

    • Marta 9 stycznia 2016 at 00:30 Reply

      Cieszę się, że gulasz z mojego przepisu posmakował 🙂

  3. Karolina 17 stycznia 2016 at 12:23 Reply

    Zrobiła gulasz i wyszedł przepyszny 🙂 Cała rodzina była zadowolona. Szczególnie mama:)
    Polecam Gorąco 🙂

  4. Marta K. 12 marca 2016 at 22:22 Reply

    Zrobiłam dokładnie wg przepisu. Wyszło super!

  5. Paweł 2 kwietnia 2016 at 11:49 Reply

    Gulasz jest przepyszny. Robię go drugi raz z Twojego przepisu i mimo że jestem facetem i nie jestem najlepszy w gotowaniu to danie sprawia przyjemność zarówno w przygotowaniu jak i delektowaniu się smakiem. Dziękuje.

  6. Teresa 17 kwietnia 2016 at 14:02 Reply

    super przepis

  7. George 26 maja 2016 at 19:27 Reply

    Przepis pierwsza klasa!!! Polecam sprobowac z makaronem rownież dobre połaczenie.

  8. pajeczak 26 lipca 2016 at 14:59 Reply

    pyszne 10/10 pozdrawiiam

  9. roman klucz 22 sierpnia 2016 at 20:43 Reply

    słuchajta,albo czytajta: ten przepis jest dobry(oprócz smażenia papryki na wysokim ogniu) ale dam wam jedną radę do łopatki-potrzymajcie ją całą noc w cebuli z solą …i dopiero wtedy zabierzta się do gotowania

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *