Gulasz pieczony w piekarniku

Gulasz należy do wdzięcznych dań jednogarnkowych, przy których dużo się nie napracujemy. Otrzymamy za to pyszny i sycący obiad dla całej rodziny. Tym razem chciałabym przedstawić Wam wersję gulaszu pieczonego z dużą ilością warzyw. Przygotowany w ten sposób smakuje niezwykle smacznie i aromatycznie. Zachęcam do wypróbowania przepisu 🙂

Mój gulasz upiekłam w glinianym, ręcznie robionym naczyniu do pieczenia o nazwie gjuwecz.

gjuwecz

  • Przygotowanie:
  • Pieczenie:
  • Ogółem:
  • Poziom trudności: łatwy

Składniki:

-1 kg łopatki wieprzowej
-sól, pieprz
-słodka i ostra papryka
-ziele angielskie, liście laurowe
-olej
-500 g dyni obranej i pokrojonej w kostkę
-3 czerwone papryki, pokrojone w większą kostkę
-1 puszka czerwonej fasoli
-1 duży por lub 2 mniejsze, pokrojony w plasterki
-1 kg obranych i pokrojonych w kostkę ziemniaków
-puszka krojonych pomidorów
-2 łyżki koncentratu pomidorowego
-łyżka majeranku
-łyżka ziół prowansalskich

Przygotowanie:

Mięso myjemy, osuszamy i kroimy w większą kostkę. Posypujemy solą, pieprzem, słodką i ostrą papryką. Polewamy olejem i dokładnie mieszamy, aby mięso było dokładnie pokryte przyprawami. Patelnię dobrze rozgrzewamy, podsmażamy mięso z każdej strony, aby ładnie się zrumieniło. Przekładamy do dużego garnka glinianego lub naczynia żaroodpornego w którym będziemy piec gulasz. Dodajemy ziele angielskie i liście laurowe, podlewamy odrobiną wody. Następnie dodajemy przygotowaną dynię, paprykę, por, ziemniaki, odsączoną z zalewy fasolę, koncentrat pomidorowy i puszkę pomidorów. Wszystko dobrze mieszamy. Dosypujemy jeszcze sól, pieprz i zioła. Naczynie przykrywamy pokrywką i wstawiamy do włączonego, ale jeszcze nie nagrzanego piekarnika. Gulasz pieczemy przez około 1,5 godziny do momentu, aż warzywa i mięso będą miękkie. Pod koniec możemy zdjąć pokrywę i zapiekać gulasz jeszcze kilka minut.Smacznego 🙂

Publikacja | Przepis zaczerpnięty z przepis własny

6.00 avg. rating (93% score) - 1 vote

Tagi: , , , , , , , , , , ,

komentarze 2

  1. zz 6 marca 2017 at 14:34 Reply

    Czym można zastąpić dynię i ziemniaki? Dyni nie lubimy a ziemniaki na drugi dzień nie są już za dobre.

    • Marta 8 marca 2017 at 20:26 Reply

      Ziemniaki można zastąpić batatami lub pominąć, a dynię możemy zamienić na cukinię.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *