Śniadania i kolacje

Granola – czyli domowe musli

Granola to domowa mieszanka bakalii. Podstawą są płatki owsiane, a resztę składników możecie dowolnie skomponować (u mnie z orzechami, migdałami, morelami, żurawiną i rodzynkami). Wszystko pieczone do chrupkości z miodem, oprócz suszonych owoców, które dodaje na sam koniec pieczenia. Nie ma nic lepszego niż domowe musli, te sprzedawane w sklepach są napakowane duuużą ilością cukru z małą ilością bakalii. Idealna na śniadanie z dodatkiem jogurtu lub mleka. Robię ją bardzo często bo smakuje naprawdę bardzo znakomicie. Zachęcam do zrobienia.

Granola - czyli domowe musliGranola - czyli domowe musliGranola - czyli domowe musli

Granola- czyli domowe muesli

Drukuj przepis
Czas gotowania: 15

Składniki

  • -3 szklanki płatków owsianych górskich
  • -2 łyżeczki cukru waniliowego
  • -2 łyżeczki cynamonu
  • -3 łyżki brązowego cukru
  • -pół szklanki orzechów laskowych bez skórki
  • -pół szklanki orzechów włoskich
  • -pół szklanki migdałów bez skórki (mogą być płatki migdałowe)
  • -2 łyżki masła
  • -pół szklanki miodu
  • -garść suszonych żurawin
  • -garść suszonych moreli
  • -garść rodzynek

Przygotowanie

Dużą blachę z piekarnika wykładamy papierem do pieczenia.

Wykładamy na nią płatki owsiane, posypujemy cynamonem, cukrem waniliowym i brązowym. Dodajemy masło, lekko posiekane orzechy i migdały. Polewamy wszystko miodem i dokładnie mieszamy.

Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 20-25 minut (podczas pieczenia należy kilka razy przemieszać składniki). Na samym końcu (po upieczeniu) dodajemy suszone owoce (morele należy wcześniej drobno posiekać). Odstawiamy do ostygnięcia.

Przechowujemy w szczelnym pojemniku.

Smacznego 🙂

Może Ci się spodobać również

8 komentarzy

  • Reply
    Monika
    6 listopada 2015 at 19:36

    Mniam…pycha…aż brak słów:)
    Tak zdrowo i smacznie, że buzia śmieje się sama, a żołądek woła o więcej 🙂 dziękuję za fantastyczny przepis 🙂
    A ten zapach…..poezja 🙂

    • Reply
      Marta
      9 listopada 2015 at 23:16

      Bardzo proszę i cieszę się, że przepis zasmakował 🙂

  • Reply
    Magdalena
    26 września 2016 at 09:00

    Dzień dobry, płatki wyglądają pysznie, ale mam pytanie: w jakim celu musli się praży w piekarniku i czy jest to niezbędny element podczas ich przygotowywania

    • Reply
      Marta
      26 września 2016 at 14:53

      Granola to pieczone w piekarniku płatki z bakaliami. Dzięki pieczeniu musli jest chrupkie. Jeżeli nie będzie pieczone będzie smakować jak zwyczajne płatki.

  • Reply
    elizaczek
    22 maja 2020 at 10:10

    Zrobilam… W życiu nie kupię musli i granoli w sklepie 😀

  • Reply
    Justyna
    4 stycznia 2021 at 16:50

    Po 15 minutach było spalone i do wywalenia. Nie polecam piec tak długo

  • Reply
    Jadzia
    20 stycznia 2023 at 10:39

    Piec max 10-15 minut, u mnie po 20 minutach musli jest mocno poprzypalane pomimo częstego mieszania.

    • Reply
      Marysia
      16 maja 2023 at 16:09

      Ale super! Muszę to zrobić, bo takie pyszności nie mogą mi przejść koło nosa dziękuję za ten przepis ❤️

    Zostaw komentarz

    Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.