Bułki/ Dania z grilla/ Domowa Piekarnia

Focaccia z oliwkami i pomidorami koktajlowymi

Focaccia czyli drożdżowe pieczywo pochodzące z kuchni włoskiej. Przedstawiam trochę inny przepis z dodatkiem pomidorków koktajlowych i oliwek. Dziś przygotowana na grilla (zamiast chleba), która wszystkim bardzo smakowała. Z podanego przepisu wychodzi duża blacha wysokiej focacci 🙂 Tutaj znajdziecie przepis klasycznej focacci, bez dodatków która jest idealna na kanapki.

foccaciafoccacia2

Focaccia z oliwkami i pomidorami koktajlowymi

Drukuj przepis
Czas gotowania: 120

Składniki

  • -21 g świeżych drożdży
  • -szczypta cukru
  • -650 ml ciepłej wody
  • -850 g mąki pszennej (typ 550)
  • -140 g mąki pszennej pełnoziarnistej
  • -1 łyżka soli
  • -50 ml oliwy
  • -200 g pomidorków koktajlowych, przepołowionych
  • -50 g oliwek bez pestek (dałam czarne)
  • -1 łyżka suszonych ziół (u mnie tymianek)
  • -kilka gałązek świeżych ziół (ewentualnie, ja nie dodawałam)
  • -1 łyżka gruboziarnistej soli morskiej

Przygotowanie

Odmierzyć 650 ml zimnej wody. Trochę wody wlać do miski, wkruszyć drożdże, dodać szczyptę cukru i wymieszać do rozpuszczenia. Wlać pozostałą wodę, dodać mąkę pszenną i mąkę pszenną pełnoziarnistą, wyrobić, ręcznie lub za pomocą miksera, gładkie ciasto. Dodać sól, jeszcze raz krotko wyrobić. Przykryć miskę ściereczką i odstawić na 45 min. do wyrośnięcia.

Dużą blachę wyłożyć papierem do pieczenia, posmarować ją lekko oliwą. Naoliwionymi dłońmi przełożyć ciasto na blachę, rozpłaszczyć. Na cieście ułożyć pomidorki koktajlowe i oliwki, posypać suszonymi ziołami. Odstawić na kolejne 45 minut aby ciasto podrosło.

Piekarnik rozgrzać do temp. 250°C. Wyrośnięte ciasto skropić oliwą, ułożyć na nim świeże zioła i posypać solą morska. Wstawić focaccie do piekarnika, zmniejszyć temp. na 225°C i piec przez ok. 20 min. (ja piekłam 25 minut) Wyjąć z piekarnika, wystudzić. Pokroić na kwadraty.

Smacznego 🙂

Przepis bierze udział w akcji Warzywa psiankowate 2014

"Warzywa

Może Ci się spodobać również

5 komentarzy

  • Reply
    Klaudia
    16 sierpnia 2014 at 18:33

    Piękne zdjęcia! Focaccia wygląda smakowicie 🙂

    • Reply
      Marta
      17 sierpnia 2014 at 02:31

      Dziękuje 🙂 Polecam zrobić u siebie w domu 🙂

  • Reply
    mopswkuchni
    16 sierpnia 2014 at 18:48

    Robiłam kiedyś właśnie taką z pomidorkami i oliwkami. Pychotka! Ten przepis też możesz dodać do akcji 😉 Pozdrawiam

    • Reply
      Marta
      17 sierpnia 2014 at 02:29

      Z pomidorkami i oliwkami smakuje mi najbardziej:) Przepis również dodany 🙂

  • Reply
    marcela
    18 sierpnia 2014 at 06:49

    omniam! robiłam kiedyś z samymi oliwkami i cebulą…. najpysznieejszy ,,chleb” jaki miałam okazję jeść!

  • Zostaw komentarz

    Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.