Faworki

Faworki są bardzo popularne w okresie karnawału i tłustego czwartku. Są to pyszne, kruche i lekkie ciastka smażone w głębokim tłuszczu. Swą delikatność zawdzięczają długiemu ubijaniu wałkiem i odstaniu ciasta przed pieczeniem. Przepis pochodzi z mojego rodzinnego zeszytu 🙂

FaworkiFaworki

  • Przygotowanie:
  • Pieczenie:
  • Ogółem:
  • Poziom trudności: łatwy
  • Typ dania: Ciastka

Składniki:

-500 g mąki pszennej
-łyżka spirytusu
-szczypta soli
-5 żółtek
-szklanka kwaśnej śmietany 18 %
Dodatkowo:
-olej lub smalec do smażenia
-cukier puder do obsypania

Przygotowanie:

Mąkę przesiewamy, dodajemy żółtka, sól, spirytus i śmietanę. Zagniatamy ciasto (konsystencja ciasta jak na pierogi). W razie konieczności dodajemy trochę śmietany lub mąki. Uformowane w kulę ciasto odstawiamy przykryte ścierką na 30 minut w temp. pokojowej.Po tym czasie ciasto dobrze wyrabiamy wałkiem aby w cieście pojawiły się pęcherzyki powietrza. Zawinąć w folię i schłodzić w lodówce przez 20 minut.Wyjąć z lodówki, cienko rozwałkować. Wykroić długie prostokąty (10 cm x 3 cm). Każdy pasek naciąć wzdłuż na środku. Przez nacięcie przewinąć jeden z końców.Faworki smażymy w głębokim, rozgrzanym do 175 stopni tłuszczu na złoty kolor.Jeszcze ciepłe posypujemy cukrem pudrem.Smacznego 🙂

Publikacja

6.00 avg. rating (93% score) - 1 vote

Tagi: , , , ,

1 komentarz

  1. asia3city ♐ 11 lutego 2015 at 04:31 Reply

    Panpmiętam jak moja Babcia robiła faworki, były przepyszne. Muszę spróbować je zrobić.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *