Drobiowe roladki z aromatycznym nadzieniem

Drobiowe roladki faszerowane bazylią, suszonymi pomidorami, fetą i orzechami nerkowca. Wymyśliłam je ostatnio na obiad, wszyscy byli zachwyceni ich smakiem. Wyszły bardzo aromatyczne, miękkie i soczyste w środku. Takie roladki możemy podać na codzienny jak i odświętny obiad. Doskonale się również sprawdzą jako przekąska na zimno, wtedy wystarczy pokroić je w plastry i ułożyć na półmisku. Jeśli znudziły się wam zwykłe kotlety panierowane to polecam wam moją wersję wykorzystania piersi z kurczaka w inny sposób. Co prawda jest przy nich trochę więcej pracy, ale smakiem wynagradzają wszystko 🙂

dewolaje_marty

  • Przygotowanie:
  • Pieczenie:
  • Ogółem:
  • Porcje: 4
  • Poziom trudności: łatwy
  • Typ dania: Obiad

Składniki:

-2 podwójne piersi
-sól, pieprz, ostra papryka
-2 garści świeżej bazylii
-pół słoika suszonych pomidorów (około 150 g)
-2 garści orzechów nerkowca
-pół opakowania sera feta (120 g)
-pieprz
-łyżeczka tymianku
Dodatkowo:
-mąka do obtoczenia
-2 jajka
-bułka tarta do obtoczenia
-olej do smażenia

Przygotowanie:

Mięso myjemy i osuszamy. Każdą pierś dzielimy na pół (w ten sposób otrzymamy 4 kawałki), następnie rozbijamy tłuczkiem na cienkie kotlety (najlepiej do rozbicia użyć folii spożywczej aby ich nie uszkodzić). Przyprawiamy solą, pieprzem i ostrą paprykę. Odstawiamy.Do miski przekładamy listki bazylii, suszone pomidory, orzechy nerkowca i ser feta. Miksujmy blenderem do lekkiego rozdrobnienia. Doprawiamy.Na każdym kotlecie układamy przygotowaną pastę. Zwijamy ściśle w roladki, podwijając boki. Obtaczamy kolejno w mące, jajku i bułce tartej.Patelnię rozgrzewamy, wlewamy olej. Roladki smażymy z każdej strony na złoty kolor. Następnie przekładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i zapiekamy przez około 15 minut.Smacznego 🙂

Publikacja | Przepis zaczerpnięty z przepis własny

6.00 avg. rating (93% score) - 1 vote

Tagi: , , , , , , , , ,

komentarzy 12

  1. Marzena 11 września 2015 at 08:59 Reply

    Robię podobne. Uwielbiam smak suszonych pomidorów i fety 🙂 pysznie 🙂

    • Marta 13 września 2015 at 22:45 Reply

      To tak jak ja, świetne połączenie 🙂

  2. Potravel 11 września 2015 at 10:07 Reply

    Uwielbiam suszone pomidory, ale jeszcze nimi nie nadziewałam roladek,muszę wypróbować:)

    • Marta 13 września 2015 at 22:44 Reply

      Polecam, ja często wykorzystuję suszone pomidory do nadziewania 🙂

  3. Agnieszka - PolskaZupa 11 września 2015 at 15:32 Reply

    Widać że włożyłaś w nie dużo pracy, ale efekt jest spektakularny, warto było 🙂

    • Marta 13 września 2015 at 22:44 Reply

      Było warto i to bardzo, roladki wyszły przepyszne 🙂

  4. napiecyku 11 września 2015 at 15:33 Reply

    Pysznie sie prezentują, z orzechami roladek jeszcze nie jadłam 🙂

    • Marta 13 września 2015 at 22:43 Reply

      Takie roladki z orzechami bardzo lubię 🙂

  5. domowacukierniaewy.blox.pl 11 września 2015 at 23:37 Reply

    Fantastyczne nadzienie 🙂

    • Marta 13 września 2015 at 22:40 Reply

      Roladki z takim nadzieniem smakują przepysznie 🙂

  6. Ania 19 sierpnia 2016 at 20:17 Reply

    Czy mogę roladki tylko usmażyć? To danie wydaję się być przepyszne, a nie mam obecnie piekarnika :/

    • Marta 20 sierpnia 2016 at 05:54 Reply

      Oczywiście, że można 🙂 musisz tylko dłużej smażyć roladki (najlepiej na mniejszym ogniu aby za szybko się nie przypiekły.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *