Drobiowe roladki z aromatycznym nadzieniem

Drobiowe roladki faszerowane bazylią, suszonymi pomidorami, fetą i orzechami nerkowca. Wymyśliłam je ostatnio na obiad, wszyscy byli zachwyceni ich smakiem. Wyszły bardzo aromatyczne, miękkie i soczyste w środku. Takie roladki możemy podać na codzienny jak i odświętny obiad. Doskonale się również sprawdzą jako przekąska na zimno, wtedy wystarczy pokroić je w plastry i ułożyć na półmisku. Jeśli znudziły się wam zwykłe kotlety panierowane to polecam wam moją wersję wykorzystania piersi z kurczaka w inny sposób. Co prawda jest przy nich trochę więcej pracy, ale smakiem wynagradzają wszystko 🙂

dewolaje_marty

  • Przygotowanie:
  • Pieczenie:
  • Ogółem:
  • Porcje: 4
  • Poziom trudności: łatwy
  • Typ dania: Obiad

Składniki:

-2 podwójne piersi
-sól, pieprz, ostra papryka
-2 garści świeżej bazylii
-pół słoika suszonych pomidorów (około 150 g)
-2 garści orzechów nerkowca
-pół opakowania sera feta (120 g)
-pieprz
-łyżeczka tymianku
Dodatkowo:
-mąka do obtoczenia
-2 jajka
-bułka tarta do obtoczenia
-olej do smażenia

Przygotowanie:

Mięso myjemy i osuszamy. Każdą pierś dzielimy na pół (w ten sposób otrzymamy 4 kawałki), następnie rozbijamy tłuczkiem na cienkie kotlety (najlepiej do rozbicia użyć folii spożywczej aby ich nie uszkodzić). Przyprawiamy solą, pieprzem i ostrą paprykę. Odstawiamy.Do miski przekładamy listki bazylii, suszone pomidory, orzechy nerkowca i ser feta. Miksujmy blenderem do lekkiego rozdrobnienia. Doprawiamy.Na każdym kotlecie układamy przygotowaną pastę. Zwijamy ściśle w roladki, podwijając boki. Obtaczamy kolejno w mące, jajku i bułce tartej.Patelnię rozgrzewamy, wlewamy olej. Roladki smażymy z każdej strony na złoty kolor. Następnie przekładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i zapiekamy przez około 15 minut.Smacznego 🙂

Publikacja | Przepis zaczerpnięty z przepis własny

6.00 avg. rating (93% score) - 1 vote

Tagi: , , , , , , , , ,

komentarzy 14

  1. Marzena 11 września 2015 at 08:59 Reply

    Robię podobne. Uwielbiam smak suszonych pomidorów i fety 🙂 pysznie 🙂

    • Marta 13 września 2015 at 22:45 Reply

      To tak jak ja, świetne połączenie 🙂

  2. Potravel 11 września 2015 at 10:07 Reply

    Uwielbiam suszone pomidory, ale jeszcze nimi nie nadziewałam roladek,muszę wypróbować:)

    • Marta 13 września 2015 at 22:44 Reply

      Polecam, ja często wykorzystuję suszone pomidory do nadziewania 🙂

  3. Agnieszka - PolskaZupa 11 września 2015 at 15:32 Reply

    Widać że włożyłaś w nie dużo pracy, ale efekt jest spektakularny, warto było 🙂

    • Marta 13 września 2015 at 22:44 Reply

      Było warto i to bardzo, roladki wyszły przepyszne 🙂

  4. napiecyku 11 września 2015 at 15:33 Reply

    Pysznie sie prezentują, z orzechami roladek jeszcze nie jadłam 🙂

    • Marta 13 września 2015 at 22:43 Reply

      Takie roladki z orzechami bardzo lubię 🙂

  5. domowacukierniaewy.blox.pl 11 września 2015 at 23:37 Reply

    Fantastyczne nadzienie 🙂

    • Marta 13 września 2015 at 22:40 Reply

      Roladki z takim nadzieniem smakują przepysznie 🙂

  6. Ania 19 sierpnia 2016 at 20:17 Reply

    Czy mogę roladki tylko usmażyć? To danie wydaję się być przepyszne, a nie mam obecnie piekarnika :/

    • Marta 20 sierpnia 2016 at 05:54 Reply

      Oczywiście, że można 🙂 musisz tylko dłużej smażyć roladki (najlepiej na mniejszym ogniu aby za szybko się nie przypiekły.

  7. Marta 3 lutego 2017 at 15:07 Reply

    Czy z tych dwóch podwójnych piersi mają wyjść 4 roladki?

    • Marta 3 lutego 2017 at 16:05 Reply

      Z jednej podwójnej piersi wychodzą 4 roladki.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *