Domowy pasztet z żurawiną

Tradycyjny, domowy pasztet wykonany z mięsa wieprzowego i drobiowego. Dodatkowo dodałam do niego trochę boczku, drobiowej wątróbki oraz warzyw. Dzięki temu nabrał fajnego smaku. Bardzo lubię taki pasztet ale domowej roboty ponieważ sklepowy skład mnie odstrasza. Z podanego przepisu wyszły mi 3 średniej wielkości foremki aluminiowe do pieczenia pasztetu.

Domowy pasztet z żurawiną

  • Przygotowanie:
  • Pieczenie:
  • Ogółem:
  • Poziom trudności: średni
  • Typ dania: smarowidła

Składniki:

-700 g łopatki wieprzowej
-500 g piersi z kurczaka
-500 g wątróbki drobiowej
-350 g boczku
-6 liści laurowych
-6 ziarenek ziela angielskiego
-5 ziarenek czarnego pieprzu
-pęczek włoszczyzny
-3 cebule
-2 ząbki czosnku
-1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
-1,5 łyżeczki soli
-niecała łyżeczka pieprzu
-3-4 łyżki suszonego majeranku
-3 łyżki suszonego tymianku
-2 duże jajka

Dodatkowo:
-garść żurawiny
-masło i bułka tarta do wysmarowania formy

Przygotowanie:

Łopatkę i pierś z kurczaka myjemy i kroimy na kawałki. W dużym garnku zagotowujemy wodę, dodajemy do niej pokrojoną łopatkę oraz pierś z kurczaka, obraną włoszczyznę, ziela angielskie, czarny pieprz i liście laurowe. Gotujemy na małym ogniu do miękkości wyjmując wcześniej warzywa oraz pierś z kurczaka. Ugotowane warzywa i mięso odkładamy do całkowitego ostygnięcia.Na patelni rozgrzewamy odrobinę oleju, podsmażamy na niej cebulę, czosnek oraz boczek. Wątróbkę myjemy, dokładnie osuszamy i również podsmażamy na patelni. Wszystko studzimy.Łopatkę, pierś z kurczaka, warzywa (marchew, seler, pietruszka), boczek z cebulą oraz wątróbkę mielimy dwa razy w maszynce do mielenia mięsa. Wszystko przekładamy do dużej miski. Dodajemy majeranek, tymianek, gałkę muszkatołową, sól, pieprz, jajka. Wyrabiamy dokładnie rękami. Pod koniec dodajemy żurawinę.Masę przekładamy do foremek wysmarowanych masłem i posypanych bułką tartą. Wyrównujemy wierzch.Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 175 stopni i pieczemy około godzinę. Studzimy w foremce kilka godzin.Smacznego 🙂

Publikacja | Przepis zaczerpnięty z przepis własny

0.00 avg. rating (0% score) - 0 votes

Tagi: , , , , , , , ,

komentarze 2

  1. Marzena 8 października 2014 at 10:44 Reply

    Pyszny i do tego z żurawinką. Mniam rewelacja 🙂

    • Marta 9 października 2014 at 22:43 Reply

      Domowy smakuje najlepiej 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *