Domowe wafelki z masą kakaową

Kakaowe wafelki kojarzą mi się ze smakiem dzieciństwa, kiedy to moja mama przygotowywała je dla nas na deser. My je wprost uwielbialiśmy. Przepis na wafle pochodzi właśnie z jej starego zeszytu z przepisami, z którym chciałabym się z Wami dziś podzielić. Polecam

walfe

  • Przygotowanie:
  • Pieczenie:
  • Ogółem:
  • Poziom trudności: łatwy
  • Typ dania: CIastka

Składniki:

-200 g masła
-pół szklanki mleka
-3/4 szklanki cukru
-1 łyżka cukru waniliowego
-2 czubate łyżki kakao
-1,5 szklanki mleka w proszku
Dodatkowo:
-paczka suchych wafli

Przygotowanie:

Masło, mleko, cukry i kakao przekładamy do garnka i doprowadzamy do wrzenia (cukier musi się rozpuścić). Odstawić na 5 minut. Następnie dodać mleko w proszku i dokładnie wymieszać.Gotową masą przekładamy wafle, smarując każdy płat, a następnie dociskając każdą z warstw. Wafle owijamy szczelnie w folię spożywczą i obciążamy (np. książką). Odstawiamy na kilka godzin, a następnie kroimy na kawałki.Smacznego 🙂

Publikacja

6.00 avg. rating (93% score) - 1 vote

Tagi: , , , , , ,

komentarze 3

  1. Megly 18 listopada 2016 at 10:04 Reply

    Nieraz takie robiłam. Oczywiście także w wersji karmelowej, z marmoladką. Super są! Pozdrawiam serdecznie 🙂

  2. piegusek 19 listopada 2016 at 19:54 Reply

    bardzo lubię takie wafelki

  3. amanda-butikzprzepisami 20 listopada 2016 at 14:56 Reply

    Fajnie, że się dzielisz przepisem Mamy 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *