Cytrynowiec

Cytrynowiec to ciasto na biszkopcie z masą cytrynową, lekką cytrynową pianką i herbatnikami. Jest lekkie, mocno cytrynowe i orzeźwiające. Z przepisu wychodzi duża podzielna blacha ciasta 🙂

cytrynowiec2
cytrynowiec

  • Przygotowanie:
  • Pieczenie:
  • Ogółem:
  • Porcje: 24
  • Poziom trudności: łatwy
  • Typ dania: Ciasta

Składniki:

Biszkopt:
-5 jajek
-3/4 szklanki cukru
-3/4 szklanki mąki pszennej u mnie z  Kłos – Pol
-1/4 szklanki mąki ziemniaczanej
Masa cytrynowa:
-0,5 szklanki soku z cytryny
-1,5 szklanki wody
-szklanka cukru
-2 budynie śmietankowe
-2 żółtka
-200 g masła, w temp. pokojowej
Cytrynowa pianka:
-0,5 l śmietanki 30 %
-1 galaretka cytrynowa
Dodatkowo:
-1 galaretka cytrynowa
-prostokątne herbatniki
Poncz:
-0,5 szklanki herbaty pomarańczowej, u mnie z  Teekanne
-łyżeczka cukru
-łyżka soku z cytryny

Przygotowanie:

Biszkopt:Obie mąki przesiewamy, odkładamy. Białka oddzielamy od żółtek. Białka ubijamy na sztywną pianę (z szczyptą soli). Następnie dodajemy partiami cukier, cały czas ubijając. Gdy piana będzie sztywna i błyszcząca dodajemy po jednym jajku, cały czas ubijając. Dodajemy przesiane mąki i delikatnie mieszamy szpatułką.Ciasto przelewamy do prostokątnej formy (25 x 35 cm) wyłożonej papierem do pieczenia (sam spód), wyrównujemy.Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy około 20 minut do tzw. suchego patyczka. Po upieczeniu biszkopt wyjmujemy z piekarnika i razem z blachą rzucamy go na podłogę z około 40 cm wysokości. Biszkopt studzimy w uchylonym piekarniku.Masa cytrynowa:Do garnka wlewamy sok z cytryny, 1 szklankę wody i cukier, zagotowujemy. W osobnym naczyniu mieszamy budyń śmietankowy, żółtka i 0,5 szklanki wody. Mieszamy i wlewamy do gotującej się wody z sokiem z cytryny. Gotujemy do zgęstnienia. Studzimy.Miękkie masło ucieramy mikserem na puszystą masę. Partiami dodajemy wystudzony budyń, miksujemy do połączenia się wszystkich składników. Na nasączony biszkopt przekładamy masę cytrynową, wyrównujemy. Wstawiamy do lodówkiPoncz:Herbatę zaparzamy w połowie szklanki wrzącej wody. Dodajemy cukier i sok z cytryny, mieszamy do rozpuszczenia i odstawiamy do wystudzenia. Biszkopt nasączamy przygotowanym ponczem.Cytrynowa pianka:Galaretkę rozpuszczamy w szklance wody, studzimy. Śmietanę kremówkę ubijamy na sztywno, cienkim strumieniem wlewamy wystudzoną i płynną galaretkę. Przekładamy na masę budyniową, wyrównujemy. Na wierzchu układamy herbatniki. Wstawiamy do lodówki.1 galaretkę rozpuszczamy w 1,5 szklanki wrzątku. Studzimy, lekko tężejącą galaretkę wylewamy na herbatniki, ostawiamy do stężenia.Smacznego 🙂

Publikacja

0.00 avg. rating (0% score) - 0 votes

Tagi: , , , , , , ,

komentarzy 5

  1. Marzena 28 lipca 2015 at 11:28 Reply

    Wygląda obłędnie 🙂 zdecydowanie moje smaki 🙂

  2. Ania - Kto ugości moich gości? 29 lipca 2015 at 07:38 Reply

    Wygląda rewelacyjnie! Musi być pyszne!

    • Marta 31 lipca 2015 at 06:46 Reply

      Jest pyszne i to bardzo 🙂 Ciasto szybko znika z talerza 🙂

  3. Angelika 29 lipca 2015 at 23:01 Reply

    Uwielbiam ciasta, takie słodko-kwaśne, jak dla mnie to najlepsze połączenie. Dawno nie robiłam takiego ciasta 🙂

    • Marta 31 lipca 2015 at 06:45 Reply

      Ja również uwielbiam słodko – kwaśne połączenia 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *