Dania obiadowe

Cukinia faszerowana

Cukinia faszerowana mięsem mielonym z dodatkiem warzyw. Bardzo pyszne i sycące danie. Sezon na cukinię trwa w pełni więc zachęcam do wykorzystania przepisu w swojej kuchni :-).

Cukinia faszerowana Cukinia faszerowanaCukinia faszerowana

Cukinia faszerowana

Drukuj przepis

Składniki

  • -4 cukinie
  • -1 kg mięsa mielonego np. z łopatki, kurczaka (u mnie z indyka)
  • -3 marchewki
  • -1 cebula
  • -1 por
  • -2 duże pomidory lub 3 mniejsze
  • -2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • -1 łyżka jogurtu greckiego
  • -sól, pieprz
  • -tymianek, ostra papryka, majeranek
  • -100 g sera żółtego
  • -oliwa z oliwek

Przygotowanie

Na rozgrzaną patelnię wlewamy 2 łyżki oliwy, dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę, pokrojonego w pół plasterki pora oraz z starte marchewki. Smażymy około 5 minut dodając po tym czasie rozdrobnione mięso mielone oraz pomidory pokrojone w kostkę. Dusimy na małym ogniu do miękkości, dodając pod koniec przyprawy, koncentrat pomidorowy oraz jogurt grecki. Dodajemy natkę pietruszki. Odstawiamy.

Cukinię myjemy a następnie kroimy wzdłuż na pół. Wydrążamy miękki środek (pestki) pozostawiając jak najwięcej miąższu. Przyprawiamy solą oraz pieprzem.

Powstałym farszem napełniamy zagłębienia w cukinii. Wierz posypujemy startym serem żółtym.

Wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 180 stopni na około 30-40 minut.

Smacznego 🙂

Może Ci się spodobać również

2 komentarze

  • Reply
    Marzena
    28 lipca 2014 at 19:42

    Kocham cukinie i ciesze się, że jest już dostępna 🙂 super smaczne danie 🙂

    • Reply
      Marta
      1 sierpnia 2014 at 23:00

      To tak jak ja 🙂 Mogę ją jeść pod każdą postacią a szczególnie grillowaną 🙂

    Zostaw komentarz

    Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.