Dania bezmięsne/ Dania obiadowe/ Zapiekanki

Cukinia faszerowana kaszą jaglaną

Cukinia faszerowana kaszą jaglaną

Cukinia faszerowana kaszą jaglaną i warzywami. Zdrowe, wegetariańskie danie, które możemy podać na obiad, kolację lub spotkanie z rodziną czy przyjaciółmi. Cukinia idealnie nadaje się jako „pojemnik” jadalny na różnego rodzaje farsze nie tylko wegetariańskie, ale również mięsne 🙂

Cukinia faszerowana kaszą jaglaną

Drukuj przepis

Składniki

  • -4 cukinie
  • -1 szklanka kaszy jaglanej
  • -2 cebule
  • -3 ząbki czosnku
  • -2 marchewki
  • -2 małe papryki czerwone
  • -4 pomidory
  • -łyżka koncentratu pomidorowego
  • -2 kulki sera mozzarella
  • -łyżeczka słodkiej papryki, kurkumy, bazylii i oregano
  • -pół łyżeczki ostrej papryki i czarnego pieprzu
  • -sól

Przygotowanie

Cukinie kroimy wzdłuż na pół, wydrążamy nasiona oraz trochę miąższu (miąższ pozostawiamy). Posypujemy solą i pieprzem. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i pieczemy około 15 minut.

Kaszę jaglaną gotujemy w 2 szklankach wody do miękkości (około 15 minut).

Cebulę , czosnek i paprykę kroimy w kostkę. Marchewkę ścieramy na tarce. Na patelni rozgrzewamy 3 łyżki oleju. Podsmażamy na niej cebulę, po chwili dodajemy czosnek, marchewkę i paprykę. Dodajemy również słodką i ostrą paprykę, kurkumę, bazylię, oregano, pieprz i sól. Smażymy do momentu kiedy warzywa będą miękkie. W międzyczasie pomidory kroimy w kostkę i dodajemy na patelnię razem z miąższem. Smażymy wszystko przez 5-10 minut. Zdejmujemy z ognia i dodajemy kaszę jaglaną oraz pokrojony w kostkę ser mozzarella. Mieszamy i ewentualnie doprawiamy solą i pieprzem.

Podpieczoną cukinię nadziewamy farszem. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i zapiekamy około 20 minut.

Smacznego 🙂

Może Ci się spodobać również

10 komentarzy

  • Reply
    Marzena
    17 lipca 2015 at 12:59

    Wspaniała. Uwielbiam cukinię pod każdą postacią 🙂

  • Reply
    Ania - Kto ugości moich gości?
    17 lipca 2015 at 19:11

    Super! Planuję zrobić podobną w niedzielę na grillu 🙂

  • Reply
    Ola in the kitchen
    17 lipca 2015 at 22:16

    Porządnie i bardzo pysznie nadziana, mniam 😀

  • Reply
    domowacukierniaewy.blox.pl
    19 lipca 2015 at 10:58

    Jak pysznie nafaszerowane 🙂

  • Reply
    napiecyku
    19 lipca 2015 at 11:44

    Pysznie nadziana cukinia, chętnie spróbuję 🙂

    • Reply
      Marta
      21 lipca 2015 at 16:01

      Zachęcam do wypróbowania przepisu, cukinia w takim wydaniu smakuje pysznie 🙂

  • Reply
    Sugar32
    19 stycznia 2016 at 12:19

    rozumiem że wydrążony miąższ dodajemy do warzyw

  • Reply
    Sugar32
    19 stycznia 2016 at 21:19

    Zrobiłam na obiad ,zapomniałam dodać sera ale to nic i tak było przepyszne ,super przepis na pewno będę z niego korzystać nie raz .:)

  • Reply
    ania
    20 listopada 2016 at 21:20

    Zrobilam ta faszerowana cukinie?.rozumiem,ze kazdy ma inny smak?ja gotuje bardzo duzo i ten przepis bardzo mnie rozczarowal?nudne danie na pewno go nie ugotuje ponownie?.moze gdyby do tego zrobic jakis sos???

  • Zostaw komentarz

    Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.