Boże Narodzenie/ Ciasta/ Ciasta bez pieczenia/ Ciasta z owocami/ Święta/ Wielkanoc

Ciasto z wiśniami i nutellą

Ostatnio na moim blogu królują przepisy na ciasta z wiśniami. A to dlatego, że bardzo lubię wiśnie i trzeba się nimi cieszyć póki trwa na nie sezon. Można z nich wyczarować naprawdę pyszne ciasta i desery. Dla mnie najlepszym połączeniem są wiśnie z czekoladą. I właśnie dzisiaj chciałabym Wam przedstawić przepyszne ciasto na spodzie z sucharków wymieszanych z nutellą. Masa zrobiona jest z śmietany kremówki z dodatkiem serków waniliowych homogenizowanych dzięki czemu masa staję się bardzo smaczna i puszysta. Na górze wiśnie zalane galaretką o tym samym smaku. Ciasto można zrobić również z innymi owocami.

Zamów składniki

Ciasto z wiśniami i nutellą

Drukuj przepis
Czas gotowania: 90

Składniki

  • -opakowanie sucharków najlepiej tych bez cukru
  • -350 g nutelli
  • -500 ml śmietany kremówki 30 lub 36 %
  • -400 g serka waniliowego homogenizowanego typu Danio
  • -25 g żelatyny
  • -2 galaretki wiśniowe
  • -około 0,5 kg wiśni

Przygotowanie

Sucharki rozdrabniamy na bardzo drobne okruszki (najlepiej blenderem). Dodajemy nutellę i dokładnie mieszamy. Przygotowaną masę wykładamy do tortownicy (24-26 cm) wyłożonej papierem do pieczenia lub folią spożywczą i dokładnie ugniatamy na płasko. Odkładamy do lodówki.

Galaretki rozpuszczamy w 3 szklankach wrzącej wody i odstawiamy do stężenia.

Żelatynę rozpuszczamy w 1/3 szklanki gorącej wody, dokładnie mieszamy do rozpuszczenia aby nie było grudek, odstawiamy do ostygnięcia.

Śmietanę kremówkę ubijamy na sztywno, dodając pod koniec serki waniliowe, delikatnie mieszamy.

Gdy żelatyna ostygnie ale będzie jeszcze płynna dodajemy ją cienkim strumieniem do masy (można również przed jej dodaniem wymieszać żelatynę z małą ilością masy i dopiero wtedy dodać do reszty).

Masę wykładamy na przygotowany spód i odstawiamy do stężenia.

Wiśnie drylujemy i układamy na cieście, zalewamy tężejącą galaretkę. Odstawiamy do lodówki, najlepiej na noc.

Smacznego 🙂

Może Ci się spodobać również

22 komentarze

  • Reply
    Smakowisko
    29 lipca 2014 at 13:36

    Wygląda pysznie, lubię takie ciasta.

  • Reply
    gin
    29 lipca 2014 at 20:10

    Wygląda cudnie 🙂
    Też bardzo lubię wiśnie, tutaj niestety nie można ich kupić…

  • Reply
    Katarzyna
    26 kwietnia 2016 at 13:42

    Czy używając mrożonych owoców, należy je wcześniej rozmrozić??w jednym z Pani przepisów używa Pani mrożonych porzeczek, które bez rozmrażania trafiają pod galaretkę.Czy owoce nie puszczą soków??Dziękuję za pomocne rady:)

    • Reply
      Marta
      26 kwietnia 2016 at 15:02

      Mrożonych owoców wcześniej nie rozmrażamy. Dodajemy je do tężejącej galaretki, która szybciej nam stężeje.

  • Reply
    Julia
    17 czerwca 2016 at 14:51

    Czy zamiast wiśni możemy dac czeresnie ?

    • Reply
      Marta
      20 czerwca 2016 at 07:22

      Myślę, że tak 🙂

  • Reply
    Zana
    14 czerwca 2017 at 13:26

    Jaką wielkość blachy Pani proponuje na tą ilość składników??

    • Reply
      Marta
      14 czerwca 2017 at 14:24

      Wielkość podana w przepisie 😉 Tortownica o średnicy 24-26 cm.

  • Reply
    Magda
    26 marca 2018 at 08:00

    Witam, czy można użyć jogurtów naturalnych zamiast śmietany? Pozdrawiam

    • Reply
      Marta
      26 marca 2018 at 08:17

      Myślę, że tak 😉

  • Reply
    Sylwia
    30 czerwca 2018 at 17:35

    Kupiłam paczkę sucharków 450 g, mam dać całą czy to jakaś większa paczka?

    • Reply
      Marta
      30 czerwca 2018 at 18:04

      Wydaje mi się, że moja paczka miała 280 g, proszę więc dać mniej sucharków.

  • Reply
    Ola
    3 lipca 2018 at 14:19

    A jeśli mam tortownicę o średnicy 29 cm to mogę jej użyć?

  • Reply
    MrsDżoana
    11 lipca 2018 at 12:26

    A jaki procent powinna mieć śmietanka??

  • Reply
    aga
    13 lipca 2018 at 10:36

    A czy nadadzą się wiśnie z nalewki?

  • Reply
    Dorota
    17 marca 2019 at 09:15

    Spod wyszedł trochę sypki, może za mało tej butelki?

    • Reply
      Dorota
      17 marca 2019 at 09:16

      Nutelli tak miało byc

  • Reply
    Indiana
    19 lutego 2021 at 12:05

    Ja jeszcze do spodu dodaje płatki migdałowe.

  • Reply
    Hania
    17 sierpnia 2021 at 20:32

    Witam. Czy zamiast żelatyny mogę dać galaretkę? I jeśli chciała bym zrobić w blaszce nie w tortownicy to jakie wymiary blachy?

  • Reply
    Ola
    22 lipca 2023 at 11:04

    Dalam 280g sucharkow na 350 g nutelli i niestety spod byl sypki jak piach. Ciasto nie trzymalo sie dna blaszki 🙁 miało byc dla gosci. Nastepnym razem spróbuję dac ok. 200g sucharkow na 350 g nutelli.

  • Zostaw komentarz

    Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.