Ciasta/ Ciasta z owocami

Ciasto z rabarbarem na maślance

Bardzo smaczne ciasto z rabarbarem i kruszonką na maślance. Mięciutkie, najlepsze zaraz po upieczeniu. Można robić je z owocami sezonowymi jak i mrożonymi. Polecam.

Ciasto z rabarbarem na maślance

Drukuj przepis

Składniki

  • -500 g mąki pszennej
  • -3 jajka
  • -1 szklanka drobnego cukru do wypieków
  • -1 szklanka maślanki
  • -pół szklanki oleju rzepakowego
  • -1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • -cukier waniliowy lub ekstrakt waniliowy,
  • -350 g rabarbaru (mogą być tez inne owoce sezonowe)
  • Kruszonka:
  • -50 g masła
  • -10 łyżek mąki pszennej
  • -4 łyżki cukru
  • -1 cukier wanilinowy - 16 g

Przygotowanie

Ciasto

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia, odkładamy.

Białka oddzielamy od żółtek, ubijamy na sztywną pianę. Cały czas ubijając, dodajemy stopniowo cukier i cukier waniliowy, łyżka po łyżce. Powinna powstać gęsta, sztywna, błyszcząca pianka.

Następnie dodajemy żółtka, jedno po drugim - cały czas ubijając. Powoli wlewamy olej i ubijamy.

Na zmianę dodajemy do ciasta maślankę i przesianą mąkę. Mieszamy szpatułką tylko do połączenia. Ciasto wylewamy do formy o wymiarach 32 x 22 cm wyłożonej wcześniej papierem do pieczenia. Na górę układamy owoce i posypujemy kruszonką.

Pieczemy około 1 godziny (lub dłużej, do tzw. suchego patyczka) w temperaturze 180 stopni.

Kruszonka

Wszystkie składniki wyrabiamy między palcami, by powstała kruszonka.

Nie polecam dodawać więcej niż 350 - 400 g owoców (ciasto się zapadnie i może powstać zakalec).

Smacznego 🙂

Może Ci się spodobać również

3 komentarze

  • Reply
    Kulinarne Inspiracje
    30 czerwca 2014 at 16:56

    Mniam mniam mniam!

  • Reply
    Beata
    30 kwietnia 2016 at 18:38

    Czy do kruszonki nie trzeba jajka?

  • Zostaw komentarz

    Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.