Ciasto porzeczkowiec

Pyszny  kakaowy przekładaniec z masą serową oraz śmietankową przełożony z dodatkiem dżemu z czarnej porzeczki. Słodko- kwaśne ciasto, które smakuje wyśmienicie. Jestem pewna, że i Wam również posmakuje 🙂 Jest bardzo podzielne, z przepisu wychodzi duża blacha ciasta dla całej rodziny. Świetnie się sprawdzi na różnego rodzaju imprezy 🙂

Ciasto porzeczkowiecCiasto porzeczkowiecCiasto porzeczkowiec

  • Przygotowanie:
  • Pieczenie:
  • Ogółem:
  • Poziom trudności: łatwy
  • Typ dania: Ciasta

Składniki:

Kakaowy biszkopt:
-1 szklanka cukru
-3 łyżki kakao
-3/4 szklanki oleju
-pół szklanki wody

Dodatkowo:
-5 jajek, białka i żółtka oddzielnie
-pół szklanki drobnego cukru do wypieków
-1,5 szklanki mąki pszennej
-1 łyżeczka proszku do pieczenia
-1 łyżeczka sody oczyszczonej
Masa serowa:
-200 g masła (w temp. pokojowej)
-500 g zmielonego twarogu lub serka kremowego śmietankowego
-5 łyżek cukru pudru
Masa śmietanowa:
-500 ml śmietany kremówki 36%
-2 łyżki cukru pudru
-1 śmietan fix
Dodatkowo:
-Dżem z czarnej porzeczki (1,5 słoiczka)
-50 g startej mlecznej czekolady

Przygotowanie:

Kakaowe blaty:Cukier, kakao, olej i wodę umieścić w małym garnuszku. Zagotować, do rozpuszczenia się cukru. Zdjąć z palnika i całkowicie wystudzić.Po wystudzeniu:Białka umieścić w misie miksera. Ubić na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodając stopniowo cukier, łyżka po łyżce, dalej ubijając. Dodać wszystkie żółtka i ubić do otrzymania kremowej pianki. Wlać całą wystudzoną mieszankę i dokładnie wymieszać szpatułką lub na wolnych obrotach miksera do połączenia.Dodać przesiane suche składniki i delikatnie wymieszać szpatułką.Formę o wymiarach 25 x 35 cm wyłożyć papierem do pieczenia, samo dno (boków niczym nie smarować). Przelać do formy ciasto, wyrównać.Piec w temperaturze 180ºC przez 40 – 45 minut lub do tzw. suchego patyczka( ja piekłam 30 minut). Wystudzić w uchylonym piekarniku.Po wystudzeniu ciasto wyjąć z formy, przekroić ostrym nożem na 2 blaty.Masa serowa:Masło ucieramy z cukrem. Dodajemy stopniowo twaróg (wcześniej zmielony), miksujemy do dokładnego połączenia się składników.Masa śmietanowa:Śmietanę ubijamy na sztywno, pod koniec dodajemy śmietan fix oraz cukier puder, mieszamy.Wykonanie:Dolną część ciasta smarujemy połową dżemu, wykładamy masę twarogową. Przykrywamy drugim blatem ciasta. Smarujemy pozostałym dżemem i wykładamy masę śmietanową. Wierzch posypujemy startą czekoladą. Schłodzić przez kilka godzin w lodówce.Smacznego 🙂

Publikacja | Przepis zaczerpnięty z moje wypieki

5.17 avg. rating (86% score) - 6 votes

Tagi: , , , , ,

komentarzy 13

  1. ladylaura 3 listopada 2014 at 15:58 Reply

    Ciasto genialne.

  2. Małgosia-napiecyku 3 listopada 2014 at 16:50 Reply

    Niech no tylko dorwę dżem z czarnej porzeczki, na pewno będę wiedziała co z nim zrobić :))

    • Marta 3 listopada 2014 at 20:19 Reply

      Zrób koniecznie, ciasto jest naprawdę pyszne 🙂 pozdrawiam

  3. Marzena 3 listopada 2014 at 19:56 Reply

    Mniam moje ulubione smaki 🙂 zjadłabym kawałeczek nawet teraz 🙂 pozdrawiam cieplutko 🙂

    • Marta 3 listopada 2014 at 20:15 Reply

      Proszę częstuj się, został jeszcze kawałeczek ciasta 🙂 pozdrawiam również 🙂

  4. domowacukierniaewy.blox.pl 3 listopada 2014 at 23:06 Reply

    Jestem pewna, ze by mi smakowało 😉

    • Marta 5 listopada 2014 at 16:04 Reply

      Zachęcam do zrobienia:)

  5. filizanka-smakow 4 listopada 2014 at 10:21 Reply

    ale Ci piękne wyszło !!
    zachęcająco wygląda, już chyba wiem, co zrobię na moją słodką niedzielę 🙂

    • Marta 5 listopada 2014 at 10:00 Reply

      Dziękuje 🙂 Zrób koniecznie, jest bardzo pyszne 🙂 Pozdrawiam

  6. gin 4 listopada 2014 at 23:10 Reply

    Wygląda zachwycająco 🙂

    • Marta 5 listopada 2014 at 16:03 Reply

      Dziękuje 🙂

  7. Suchy lód 8 listopada 2014 at 15:33 Reply

    Wygląda przepysznie ale……ciasto kakaowe i do tego ser i lekko kwaśne porzeczki to nic innego nie pozostaje jak palcie lizać lub zabrać się do pieczenia. Zabieram przepis do domowych zapisków do wypróbowania – dziękuje 🙂

  8. Ola 1 stycznia 2017 at 11:40 Reply

    Piekne ciasteczko, na pewno zrobie a czy biszkopt nasączyć czyms czy nie trzeba?

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *