Ciasto malinka

Malinka składa się z kruchego ciasta przełożonego masą śmietanową i galaretką z malinami. Jest baaardzo smaczne i często gości na moim stole. Robiłam je już na wiele okazji i wszystkim bardzo smakowało 🙂

malinkamalinka2

  • Przygotowanie:
  • Pieczenie:
  • Ogółem:
  • Poziom trudności: łatwy
  • Typ dania: Ciasta

Składniki:

Ciasto:
-6 zółtek
-100 g cukru
-łyżeczka proszku do pieczenia
-łyżeczka cukru waniliowego
-około 250g mąki (1,5 szklanki)
-150 g masła
Beza:
-6 białek
-250 g cukru pudru
-100 g płatków migdałowych
Masa śmietanowa:
-750 ml śmietany 30 %
-2 łyżeczki cukru pudru
-3 opakowania śmietan-fixu
Galaretka:
-500 g mrożonych lub świeżych malin
-2 malinowe galaretki

Przygotowanie:

Ciasto: Żółtka ucieramy z cukrami na puch, stopniowo dodajemy miękkie masło. Dodajemy mąkę, proszek do pieczenia, mieszamy. Masę dzielimy na pół i wkładamy do dwóch blach (23 x 36 cm) wyłożonych papierem do pieczenia.Beza: Białka ubijamy z cukrem na sztywną pianę. Wykładamy na oba ciasta. Jedno posypujemy płatkami migdałów. Pieczemy po ok. 25 minut w 180 stopniach. Studzimy.Masa śmietanowa: Śmietanę ubijamy na sztywno pod koniec dodajemy cukier puder oraz śmietan fiksami.Galaretka: Maliny rozmrażamy, osuszamy i rozdrabniamy. Galaretki rozpuszczamy w 1,5 szklanki wrzącej wody. Gdy wystygną, wkładamy maliny. Odstawiamy do stężenia. Od czasu do czasu mieszamy.Na ciasto bez migdałów wykładamy kolejno: połowę masy śmietanowej, tężejącą galaretkę i resztę masy śmietanowej. Przykrywamy ciastem z migdałami.Smacznego 🙂

Publikacja | Przepis zaczerpnięty z internet

6.00 avg. rating (93% score) - 1 vote

Tagi: , , , , , , ,

komentarze 2

  1. Chrapka 7 listopada 2014 at 23:49 Reply

    Musiał być przepyszny!

    • Marta 8 listopada 2014 at 16:06 Reply

      Ciacho było bardzo pyszne, w okresie zimowym robię je również z mrożonych malin 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *