Ciasto kokosowo – malinowe

Kruche ciasto z lekką kokosową masą z dodatkiem malin (jeśli nie macie malin, możecie użyć truskawek). Kokos i maliny to genialne połączenie. Zrobiłam je na niedziele do kawy, a że mieliśmy gości, ciasto zniknęło w tempie ekspresowym. Przepis znalazłam w gazetce Lidla. Polecam.

ciasto_trusk_malinowe2ciasto_trusk_malinowe
ciasto_malinowo_kokosowe

  • Przygotowanie:
  • Pieczenie:
  • Ogółem:
  • Poziom trudności: łatwy
  • Typ dania: Ciasta z owocami

Składniki:

Ciasto:
-380 g mąki pszennej, przesianej
-2 łyżki (20 g) kakao Fresano
-8 g (2 płaskie łyżeczki) proszku do pieczenia
-6 dużych żółtek jaj
-180 g cukru (ja dałam mniej, 150 g)
-200 g masła, miękkiego, pokrojonego w kostkę
Warstwa kokosowa:
-6 dużych białek jaj
-3/4 szklanki cukru
-2 budynie śmietankowe ( 2x 40 g)
-16 g cukru wanilinowego
-160 g wiórków kokosowych
-200 ml śmietanki 30%
Dodatkowo:
-500 g mrożonych (lub świeżych) malin

Przygotowanie:

Ciasto:Wszystkie składniki dokładnie zagniatamy. Ciasto dzielimy na dwie równe części. Jedną rozwałkowujemy na placek o grubości około 5 mm, zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do zamrażalnika. Drugą część ciasta cienko rozwałkowujemy i przekładamy na dno formy wyłożonej papierem do pieczenia. Równomiernie rozprowadzamy ciasto palcami.Warstwa kokosowa:Białka z cukrem ubijamy na sztywną pianę. Dodajemy wiórki wymieszane z budyniem i cukrem wanilinowym. Śmietankę ubijamy na sztywną pianę, dodajemy do ubitych białek. Delikatnie mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji.Gotową masę kokosową wykładamy na ciasto. Na wierzchu układamy maliny. Wyjmujemy z zamrażalnika drugą część ciasta, ścieramy na tarce o dużych oczkach. Ciasto pieczemy 45-55 minut w temp. 180°C.Studzimy.Smacznego 🙂

Publikacja | Przepis zaczerpnięty z kuchnia Lidla

0.00 avg. rating (0% score) - 0 votes

Tagi: , , , , , , , , , , , ,

komentarzy 7

  1. Świetne! Wcale się nie dziwię, że tak szybko zniknęło! 😉

  2. Marzena 15 maja 2015 at 13:35 Reply

    Mniam pyszności 🙂

  3. Megly 15 maja 2015 at 17:20 Reply

    Uwielbiam kokosowy posmak w ciastach. Ciekawe połączenie- maliny + kokos. Musi być bardzo dobry ten placek! Niestety nie mam już malin mrożonych, a na takie ogródkowe muszę jeszcze troszkę poczekać. Pozdrawiam ciepło i życzę miłego (i smacznego) weekendu 🙂

    • Marta 19 maja 2015 at 20:13 Reply

      Zachęcam zrobić ciasto w sezonie na maliny 🙂

  4. Marta 15 maja 2015 at 17:44 Reply

    Już nie mogę się doczekać kiedy będą maliny (w przyzwoitej cenie) 😉 Strasznie mnie ciekawi połączenie malin i kokosu 🙂

    • Marta 19 maja 2015 at 20:16 Reply

      Maliny z kokosem to idealne połączenie smakowe 🙂

  5. Łucja 18 maja 2015 at 08:45 Reply

    Kokos i maliny! Nic więcej mi nie trzeba 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *