Ciasto Jamajka

Ciasto Jamajka robiłam już jakiś czas temu, jednak dopiero teraz zorientowałam się, że nie ma go jeszcze na blogu 🙂 Ciasto jest pyszne – delikatne, nie za słodkie, rozpływa się w ustach. Kostka takiego ciasta doskonale nada się jako deser do kawy i herbaty, dla nas i dla waszych gości. Jedyne o czym musicie pamiętać to to, aby przy zakupach bananów wybierać te najbardziej dojrzałe, żółte, ale nie czarne. Najlepiej jak najdłuższe i jak najprostsze. To tyle 🙂

jamajkajamajka2

  • Przygotowanie:
  • Pieczenie:
  • Ogółem:
  • Poziom trudności: łatwy
  • Typ dania: CIasta

Składniki:

Biszkopt:
-5 jajek
-1 szklanka cukru
-1 szklanki mąki pszennej tortowej
-1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
-1 łyżeczka proszku do pieczenia
-2 czubate łyżki kakao
-4 łyżki wody
-2 łyżki oleju
Masa śmietanowa:
-500 g mascarpone
-500 ml kremówki
-3-4 pełne łyżki cukru pudru
Poncz:
-2 łyżki soku z cytryny
-8-9 łyżek wody
-1 łyżka cukru
Dodatkowo:
-2 galaretki cytrynowe
-3 łyżki dżemu z czarnej porzeczki
-około 5-6 jak najdłuższych i najprostszych bananów
-sok z 1 cytryny
-50-60 g startej gorzkiej czekolady

Przygotowanie:

Spód blachy wykładamy papierem do pieczenia. Wymiary blachy około 24 x 35 cm.Biszkopt:Jajka ubijamy z cukrem na jasną, puszystą masę. Następnie dodajemy do niej wodę i olej, jeszcze chwilę miksujemy, do połączenia. Mąkę przesiewamy razem z proszkiem do pieczenia i kakao. Dodajemy do masy jajecznej. Miksujemy na najniższych obrotach miksera, tylko do połączenia się składników.Ciasto przelewamy do formy i wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika. Pieczemy około 25 minut do tzw. suchego patyczka. Odstawiamy do całkowitego wystudzenia.Biszkopt przekrawamy wzdłuż na pół, spód ponownie umieszczamy w formie i ponczujemy. Smarujemy dżemem z czarnej porzeczki.Galaretka z bananami:Galaretki rozpuszczamy w 700 ml wody i odstawiamy do momentu, gdy galaretka zacznie tężeć. Od czasu do czasu mieszamy. Kiedy galaretka będzie już miała półpłynną konsystencję i zacznie tężeć, obieramy banany, przekrawamy je na pół i nacieramy sokiem z cytryny. Przygotowane w ten sposób układamy ciasno na biszkopcie. Jeśli banany nie są wystarczająco długie, kolejnego banana układamy w poprzek aby cały biszkopt był nimi pokryty.Na banany przelewamy tężejącą galaretkę i od razu wstawiamy ciasto do lodówki na około 2 godziny. W tym czasie galaretka powinna całkowicie stężeć.Masa śmietanowa:Do miski miksera przelewamy mocno schłodzoną śmietankę, ubijamy ją do powstania gęstego kremu, pod koniec dodajemy mascarpone oraz przesiany cukier puder. Ubijamy jeszcze chwilę.Wykonanie:3/4 masy wykładamy na stężałą galaretkę z bananami. Wyrównujemy, układamy drugi biszkopt, delikatnie ponczujemy i delikatnie dociskamy. Na biszkopt wykładamy pozostałą masę i posypujemy startą czekoladą.Ciasto wstawiamy do lodówki, do schłodzenia najlepiej na całą noc.Smacznego 🙂

Publikacja | Przepis zaczerpnięty z Link

6.00 avg. rating (93% score) - 1 vote

Tagi: , , , , , , , , ,

komentarze 2

  1. piegusek 3 listopada 2016 at 19:39 Reply

    baaardzo apetyczne ciacho

  2. Megly 4 listopada 2016 at 09:03 Reply

    Nie znałam przepisu. Uwielbiam ciasta z bananami. Świetna propozycja i prezentuje się pięknie. Bardzo apetycznie. Idealnie ozdobi stół i sprawi, że będziemy czuli rozkosz dla podniebienia. Pozdrawiam serdecznie! 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *