Ciasto drożdżowe

Najlepsze ciasto drożdżowe. Jest miękkie, delikatne i baaardzo puszyste w środku 🙂 Najlepiej smakuje z szklanką mleka i domową konfiturą.

drozdzowababka_drozdzowa

  • Przygotowanie:
  • Pieczenie:
  • Ogółem:
  • Poziom trudności: średni
  • Typ dania: Ciasta, bułki

Składniki:

-300 g mąki pszennej
-1,5 łyżeczki drożdży suchych (6 g) lub 12 g drożdży świeżych
-pół szklanki letniego mleka (125 ml)
-1 jajko
-50 g roztopionego masła
-45 g cukru
-1/4 łyżeczki soli
Dodatkowo:
-1 jajko do posmarowania
-opcjonalnie garść rodzynek do ciasta
Kruszonka:
-50 g masła, miękkiego
-10 płaskich łyżek mąki
-4 łyżki cukru
-8 g opakowanie cukru waniliowego

Przygotowanie:

Do miski wkładamy rozkruszone drożdże i łyżeczkę cukru, rozcieramy. Dodajemy połowę mleka i łyżkę mąki, dokładnie mieszamy. Odstawiamy na 15 minut do wyrośnięcia.Po tym czasie dodajemy mąkę, resztę mleka, jajko, cukier oraz sól. Wyrabiamy, pod koniec dodając roztopione masło. Wyrobić do momentu kiedy ciasto będzie miękkie i elastyczne. Przekładamy do miski i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na mniej więcej 1,5 godziny (wierzch miski przykrywamy ściereczką).Po tym czasie ponownie wyrabiamy (lekko) i przekładamy do keksówki ( o wymiarach 13 x 27) wysmarowanej masłem i posypanej bułką tartą.Ciasto przykrywamy i odstawiamy do napuszenia na około 30 minut. Przed włożeniem do piekarnika wierzch smarujemy roztrzepanym jajkiem i posypujemy kruszonką.Kruszonka:Wszystkie składniki wyrobić między palcami na kruszonkę (jeśli jest zbyt mokra dodać więcej mąki, jeśli sucha – masła).Pieczemy w temperaturze 180ºC przez około 35 minut. Kroimy po wystudzeniu.Smacznego 🙂

Publikacja | Przepis zaczerpnięty z moje wypieki

6.00 avg. rating (93% score) - 1 vote

Tagi: , , ,

Komentarze: 5

  1. filizanka-smakow 23 października 2014 at 22:04 Reply

    Ale bym zjadła. .. najlepiej jeszcze takie ciepłe. Mmm juz czuje ten zapach w całym domu. .. ;))

    • Marta 23 października 2014 at 22:51 Reply

      Zapraszam na kawałek drożdżówki 🙂

  2. Marzena 24 października 2014 at 05:20 Reply

    Pyszna. Bardzo lubię drożdżowe 🙂

    • Marta 24 października 2014 at 12:22 Reply

      Wysyłam kawałeczek drożdżówki dla Ciebie 🙂

  3. Beata 28 października 2014 at 20:50 Reply

    Patrząc na to ciasto wróciły do mnie wspomnienia z dzieciństwa………dziękuję Ci, bo są to piękne wspomnienia,gdzie moja kochana babcia piekła dla swoich kochanych wnucząt

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *