Ciasto Ambasador

Ambasador to przekładane ciasto na biszkopcie z masą budyniową i bakaliami. Z opisu może się wydawać, że jest bardzo pracochłonne, ale nić bardziej mylnego. Sama się zdziwiłam, że przygotowuje się je tak szybko. Pieczemy jeden biszkopt, przygotowujemy jedną masę budyniową, którą później dzielimy na pół. Do jednej dodajemy brzoskwinie, do drugiej zaś czekoladowy krem i bakalie. Masę układamy pomiędzy herbatniki a wierzch polewamy czekoladową polewą. Z podanego przepisu wychodzi duża, podzielna blacha pyysznego ciasta, któremu nikt się nie oprze 🙂 Piecząc je wydawało mi się, że ciasto będzie przesłodzone, ale myliłam się – wyszło idealne, a dzięki dodaniu alkoholu było bardziejwyraziste w smaku. Polecam 🙂

ambasador

  • Przygotowanie:
  • Pieczenie:
  • Ogółem:
  • Porcje: 25
  • Poziom trudności: łatwy
  • Typ dania: Ciasta

Składniki:

Biszkopt:
-4 jajka
-2/3 szklanki cukru
-1/2 szklanki mąki pszennej
-3 płaskie łyżki kakao
-1 łyżeczka proszku do pieczenia
Masa budyniowa (podstawowa):
-1 litr mleka
-400 g miękkiego masła
-7 łyżek cukru
-2 budynie waniliowe bez cukru
-2 kopiaste łyżki mąki ziemniaczanej
-1 kopiasta łyżka mąki pszennej
-3 żółtka
-2 łyżki spirytusu
+dodatkowo do masy jasnej:
-puszka brzoskwiń w syropie (syrop pozostawiamy do nasączenia biszkoptu)
+dodatkowo do masy ciemnej:
-3 łyżki nutelli lub innego kremu czekoladowego
-100 g posiekanych orzechów włoskich
-100 g czekolady
-100 g rodzynek (sparzonych wcześniej wrzątkiem i dobrze osuszonych)
-skórka otarta z połowy sparzonej pomarańczy
Polewa:
-100 ml śmietanki 30%
-200 g nutelli (ok. 4 łyżki)
-2 łyżki masła
Dodatkowo:
-1 opakowanie herbatników kakaowych
-1 opakowanie herbatników maślanych

Przygotowanie:

Biszkopt:Mąkę , kakao i proszek do pieczenia przesiewamy do miski, odkładamy. Białka ubijamy na sztywną pianę. Następnie stopniowo dodajemy cukier, łyżka po łyżce. Gdy piana będzie sztywna i błyszcząca dodajemy po jednym żółtku, cały czas ubijając. Dodajemy przesiane składniki i delikatnie mieszamy.Ciasto przelewamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia (wymiary około 24 x 35). Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez około 25 minut. (do tzw. suchego patyczka). Studzimy. Masa budyniowa (podstawowa):Szklankę mleka, żółtka, budynie i obie mąki miksujemy. Pozostałe mleko zagotowujemy z cukrem. Do gotującego mleka wlewamy mieszankę budyniową i cały czas mieszając doprowadzamy do wrzenia. Przygotowany budyń przykrywamy folią (aby nie powstał kożuch) i odstawiamy do całkowitego wystudzenia.Miękkie masło ucieramy na puszystą masę, stopniowo dodajemy po łyżce budyniu. Miksujemy do uzyskania jednolitej masy. Na koniec dodajemy spirytus i krótko miksujemy. Powstałą masę dzielimy na pół.Do jednej dodajemy dobrze odsączone (najlepiej ręcznikiem papierowym) i pokrojone w kostkę brzoskwinie.Do drugiej masy dodajemy nutellę, posiekaną czekoladę i orzechy, startą skórkę z pomarańczy i rodzynki. Dobrze mieszamy.Polewa:Wszystkie składniki na polewę umieszczamy w garneczku. Podgrzewamy i energicznie mieszamy.Wykonanie:Biszkopt nasączamy syropem z brzoskwiń. Wykładamy kolejno masę czekoladową, ciemne herbatniki, na nich wykładamy masę z brzoskwiniami i jasne herbatniki. Na wierzchu wylewamy polewę czekoladową.Wstawiamy do lodówki na kilka godzin.Smacznego 🙂

Publikacja | Przepis zaczerpnięty z Zjemto

5.50 avg. rating (90% score) - 4 votes

Tagi: , , , , , , , , , , , , ,

komentarzy 13

  1. naszlakusmaku 19 kwietnia 2016 at 15:46 Reply

    robiłam to ciasto 🙂 jest przepyszne, polecam 🙂

  2. Megly 19 kwietnia 2016 at 20:12 Reply

    Znam i lubię. Bardzo wykwintne ciasto. Dobre na każdą okazję, nawet przed najbardziej wykwintnymi smakoszami nie bałabym się go zaprezentować 🙂 Pozdrawiam serdecznie 🙂

  3. Megly 19 kwietnia 2016 at 20:15 Reply

    Coś mam problem z dodaniem komentarza na Twój blog 🙁 W każdym razie może teraz się uda. Bardzo lubię ciasto ambasador, znam je od dawna. Nie wstydziłabym się go zaprezentować nawet przed najbardziej wykwintnymi smakoszami. Wspaniałe 🙂 Pozdrawiam serdecznie 🙂

  4. krzysztof_wachol_89 26 kwietnia 2016 at 08:29 Reply

    mmmmm pycha! 🙂 Będę ambasadorem tego ciasta 😉

  5. piegusek 29 kwietnia 2016 at 07:28 Reply

    chyba zrobię na majówkę☺ wygląda pysznie!

    • Marta 29 kwietnia 2016 at 16:01 Reply

      Polecam, ciasto smakuje wyśmienicie 🙂

  6. Ania 9 maja 2016 at 12:44 Reply

    Aż ślinka cieknie 😉

  7. Gosia 30 grudnia 2016 at 17:52 Reply

    Super ciasto , przepyszne 🙂 Wypróbowałam przepis na Święta , goście byli zachwyceni 🙂 Dziękuję , zagoszczę tu na stałe 🙂 Pozdrawiam 🙂

    • Marta 30 grudnia 2016 at 20:43 Reply

      Świetnie! 🙂 Bardzo się cieszę, że ciasto wszystkim smakowało 🙂

  8. Ela 13 stycznia 2017 at 08:35 Reply

    Zrobiłam ciasto POLECAM 🙂 PYSZNE

  9. Asia 2 marca 2017 at 17:36 Reply

    Jakie wymiary blaszki?

    • Marta 2 marca 2017 at 20:56 Reply

      wymiary około 24 x 35 cm

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *