Ciasto 3 bit

3 bit to popularne ciasto bez pieczenia, które składa się z herbatników, masy budyniowej, kajmakowej oraz bitej śmietany. Zawsze gdy jadłam 3bita w gościach było straaasznie słodkie, więc postanowiłam lekko zmodyfikować przepis według własnego uznania. Zrezygnowałam z dodawania cukru do każdej z mas, a do środka dodaję dżem z czarnej porzeczki dzięki czemu ciasto nie jest przesłodzone i smakuję obłędnie. Do ciasta użyłam masy kajmakowej z firmy Helio, smak masy według gustu. Polecam do wypróbowania 🙂

3bit23bit

 

  • Przygotowanie:
  • Pieczenie:
  • Ogółem:
  • Poziom trudności: łatwy
  • Typ dania: Ciasta

Składniki:

-2 duże opakowania herbatników (łącznie około 500 g)
-2 budynie waniliowe
-3 szklanki mleka
-200 g miękkiego masła
-1 puszka masy kajmakowej (400 g) np. czekoladowej lub orzechowej ( u mnie z  Helio)
-pół słoiczka dżemu z czarnej porzeczki
-600 ml śmietany 30 %
-2 łyżki mleka w proszku (lub 1 opakowanie śmietan – fix)
-gorzka czekolada (około 50-70 g)

Przygotowanie:

Do garnka przelewamy 2 szklanki mleka, zagotowujemy. Do gotującego się mleka szybko przelewamy mleko wymieszane z proszkiem budyniowym. Gotujemy na małym ogniu do zgęstnienia. Studzimy.Miękkie masło ucieramy mikserem na puszystą masę, dodajemy po łyżce budyniu cały czas ucierając.Dno prostokątnej blaszki (wymiary około 25 x 35 cm) wykładamy herbatnikami. Na herbatnikach wykładamy masę budyniową na niej układamy herbatniki. Następnie rozsmarowujemy podgrzaną w puszce masę kajmakową (dzięki temu będzie się lepiej rozsmarowywać). Następnie układamy kolejną warstwę herbatników. Smarujemy ją cienką warstwą dżemu porzeczkowego.Śmietanę ubijamy pod koniec dodając mleko w proszku lub śmietan – fix. Wykładamy na ciasto. Wierzch posypujemy startą na tarce czekoladą.Ciasto wkładamy do lodówki na co najmniej 12 godzin (herbatniki muszą zmięknąć).Smacznego 🙂

Publikacja | Przepis zaczerpnięty z przepis własny

0.00 avg. rating (0% score) - 0 votes

Tagi: , , , , , , , , , , , , , , ,

komentarzy 10

  1. Kasia 10 stycznia 2016 at 12:29 Reply

    Na którą warstwę wykładamy budyń bo tego zabrakło w opisie?

    • Marta 10 stycznia 2016 at 15:01 Reply

      Dziękuję za czujność, przepis poprawiony. Budyń układamy jako pierwszą warstwę na herbatnikach. Pozdrawiam 🙂

  2. domowacukierniaewy.blox.pl 15 stycznia 2016 at 00:54 Reply

    Uwielbiam to ciasto, nigdy mi się nie nudzi 🙂

  3. Julia 18 lutego 2016 at 17:54 Reply

    dodajemy śmietanę czy śmietankę??

    • Marta 18 lutego 2016 at 19:11 Reply

      Chodzi o słodką śmietankę 30 % do deserów.

  4. Miroslavkac 16 maja 2016 at 15:30 Reply

    DLA MNIE TEŻ TRADYCYJNY 3BIT JEST ZA SŁODKI, TEGO SPRÓBUJE NAPEWNO 🙂

  5. zz 10 listopada 2016 at 16:47 Reply

    Czy do kremówki dodajemy cukier puder?

    • Marta 10 listopada 2016 at 17:14 Reply

      Nie, ciasto jest wystarczająco słodkie.

      • zz 19 listopada 2016 at 00:59 Reply

        Dziękuję za odpowiedź. Ciasto wyszło przepyszne!!! Coś czuję, że wyprze ciasto „krówkę”, które jest obowiązkowe u mnie w domu co roku na święta 😉

        A jakiej marki budyń Pani używa? Mi krem budyniowy nie wyszedł, musiałam poprawić i dać 4 opakowania budyniu na 3 szklanki mleka. Wiem, że w różnych innych przepisach często jest tak jak u Pani- 2 budynie na 3 szklanki mleka ale nigdy mi to nie wychodzi i muszę dać więcej opakowań.

        Jestem zauroczona Pani blogiem. To już mój trzecie przepis z tego bloga(dwa inne to mięsne) i wszystko jest proste i smakowite. Na jutro studzi się murzynek ze śliwkami(nie było jeszcze degustacji ale wizualnie pięknie wygląda) a na obiad mam pozaznaczane pełno przepisów do wyboru. Aktualnie jest to jeden z moich ulubionych blogów;-)

        Proszę tylko zdradzić jeden sekret- albo tu albo w jakiejś notce albo poprzez meila- jak udaje się Pani pogodzić pasję gotowania ze szczupłą sylwetką?Nie ma Pani chęci objadania się tymi wszystkimi pysznościami? Sama jestem wielkim pulpetem ale uwielbiam gotować i strasznie mi to wadzi;-)

  6. Iza 11 stycznia 2017 at 20:06 Reply

    Ciasto pycha ja jedną warstwę herbatników maczam w gorzkiej kawie rozpuszczalnej

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *