Ciastka/ Desery

Ciastka francuskie z budyniem i owocami

Ostatnio przeglądając lodówkę zauważyłam, że mam spory zapas ciasta francuskiego. Postanowiłam wykorzystać je na jakiś słodki deser. Wymyśliłam więc ciastka z budyniem i owocami. Wyszły bardzo smaczne i co najważniejsze powstały w kilka chwil. Wyglądają bardzo efektownie i zachwycą nie jedno oko. Zachęcam wypróbować mój przepis 🙂

ciastko_framcuskieciastko_francuskie3ciastko_francuskie2

Ciastka francuskie z budyniem i owocami

Drukuj przepis
Czas gotowania: 60

Składniki

  • -2 opakowania ciasta francuskiego
  • -1 budyń waniliowy
  • -1 łyżka cukru waniliowego
  • -2 łyżki cukru
  • -2 szklanki mleka
  • Dodatkowo:
  • -dowolne owoce: u mnie brzoskwinie, mandarynki, winogrona oraz banany

Przygotowanie

Płat ciasta francuskiego rozwijamy. Dzielimy go na 15 równych kwadratów. W dziesięciu wycinany w środku koła za pomocą niedużej szklanki lub kieliszka (pozostałe 5 pozostawiamy bez zmian). Z drugim ciastem robimy tak samo.

Całe kwadraty smarujemy rozbełtanym białkiem. Następnie dwa kwadraty z dziurką zlepiamy ze sobą, smarując je w środku białkiem. Układamy je na przygotowanym kwadracie, zlepiamy je ze sobą. Postępujemy tak z resztą ciasta. W ten sposób otrzymamy po 5 ciastek z każdego ciasta, czyli łącznie powstanie nam 10 ciastek.

Przygotowane ciastka przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.

Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i pieczemy około 20 minut. Studzimy.

Budyń:

Budyń mieszamy z połową szklanki mleka. Resztę mleka zagotowujemy z cukrami. Dodajemy proszek budyniowy wymieszany z mlekiem i gotujemy na małym ogniu przez kilka minut. Studzimy.

Wykonanie:

Wystudzony budyń układamy w zagłębienia ciastek (jeśli ciasto mocno wyrosło w zagłębieniu, można docisnąć je lekko łyżeczką). Wierzch dekorujemy owocami.

Smacznego 🙂

Może Ci się spodobać również

3 komentarze

  • Reply
    Marzena
    7 stycznia 2015 at 19:49

    Pyszne, aż ślinka cieknie 🙂

  • Reply
    napiecyku
    8 stycznia 2015 at 20:33

    Idealne na karnawał, nikt im się nie oprze 🙂

  • Reply
    domowacukierniaewy.blox.pl
    9 stycznia 2015 at 22:38

    Pyszne 🙂 Ładnie się prezentują

  • Zostaw komentarz

    Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.