Chlebek bananowy

Czy często zdarza się Wam wyrzucić czarne, mocno przejrzałe banany? Jeżeli tak to dzisiaj podsuwam Wam pomysł jak je wykorzystać aby się nie zmarnowały bo właśnie takie „brzydkie” banany najlepiej nadają się do wypieków. Chlebek na bazie bananów, jogurtu i mąki razowej. Jest bardzo smaczny i jakże zdrowy. Jego przygotowanie zajmuje nam jedynie 5 minut! Doskonale smakuje z masłem, twarożkiem, dżemem lub po prostu sam. Możemy zrobić go na drugie śniadanie, podwieczorek czy nawet kolację. Taki chlebek to idealny poczęstunek dla naszych maluchów. Gorąco polecam!! 🙂

chleb_bananowy2
chleb_bananowy

  • Przygotowanie:
  • Pieczenie:
  • Ogółem:
  • Poziom trudności: łatwy
  • Typ dania: Chleb, ciasto

Składniki:

-100 g mąki pszennej
-140 g mąki pszennej razowej
-1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
-1,5 łyżeczki sody
-szczypta soli
-3 bardzo dojrzałe banany (300 g)
-3 duże jajka
-150 ml jogurtu naturalnego
-4 łyżki miodu (opcjonalnie, ja nie dawałam ale jeżeli lubicie słodsze wypieki to możecie dodać)
-posiekane orzechy włoskie, do posypania (opcjonalnie)

Przygotowanie:

Do jednej miski przesiewamy obie maki, proszek do pieczenia, sodę i sól. W drugiej misce rozgniatamy widelcem obrane banany. Dodajemy jajka, jogurt i ewentualnie miód. Mieszamy, dodajemy suche składniki i szybko łączmy ze sobą.Masę przelewamy do niedużej keksówki (wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą). Wierzch posypujemy orzechami. Pieczemy w temp 170 stopni przez 1 godzinę i 10 minut (lub dłużej, do tzn. suchego patyczka). Po upieczeniu wyjmujemy z formy, odstawiamy na chwilę. Najlepiej smakuje jeszcze ciepły.Smacznego 🙂

Publikacja | Przepis zaczerpnięty z Good Food

6.00 avg. rating (93% score) - 1 vote

Tagi: , , , , , , , , , ,

komentarzy 9

  1. Megly 2 kwietnia 2016 at 20:11 Reply

    Znam. Robiłam. Lubię. Jak go zrobiłam po raz pierwszy to dosłownie nie mogłam się najeść. Super przepis i wychodzi palce lizać! Pozdrawiam cieplutko 🙂

  2. domowacukierniaewy.blox.pl 2 kwietnia 2016 at 21:30 Reply

    Bardzo lubię, dobry i na śniadanie i na deser 🙂

  3. Pati 3 kwietnia 2016 at 12:34 Reply

    Super przepis. Jutro będę go próbować. Mam nadzieję, że wyjdzie.

  4. Kamila 4 kwietnia 2016 at 10:26 Reply

    O, dobry pomysł, bo niestety ale ja często wyrzucałam takie brązowe banany. 🙂

  5. piegusek 6 kwietnia 2016 at 19:46 Reply

    o mam akurat kilka takich przejrzałych bananów☺a powiedz mi jeszcze ten ciemny kolor to od czego? od sody czy od mąki bo też chciałabym taki osiągnąć

    • Marta 6 kwietnia 2016 at 21:18 Reply

      Chlebek osiągnął ciemny kolor chyba dzięki mące i bananom (tam mi się wydaje :-))

  6. Magda 7 kwietnia 2016 at 07:13 Reply

    Też mi się wydaje, że jest taki ciemny przez banany. Ja do swojego chleba użyłam mocno brązowych bananów – normalnie nigdy by mi do głowy nie przyszło, że można je jeszcze do czegoś wykorzystać, a tu proszę 🙂 Również je wyrzucałam i muszę przyznać, że byłam bardzo sceptycznie nastawiona do tego przepisu, Marto, chociaż twojego bloga czytam od dawna i wszystkie przepisy uważam za świetne 😉 Ale na sceptycyzmie się skończyło, bo chleb wyszedł przepyszny 🙂 Koleżanka z pracy Albar nie mogłam uwierzyć, że zrobiłam go sama, póki nie pokazałam jej tego przepisu 😉 Masz więcej fanów niż myślisz 🙂

    Pozdrawiam ciepło i życzę Ci wszystkiego co najlepsze 🙂
    Magda

  7. Wiki 13 kwietnia 2016 at 13:51 Reply

    Ostatnio od wielu osób słyszałam o tych cudownych chlebkach bananowych. Muszę w końcu go sama wypróbować. Czy mąka z amarantusa będzie pasować? Uwielbiam orzechy i ten orzechowy smak mąki, nie wiem tylko czy z bananami będzie się dobrze komponować.

  8. Ewa 16 kwietnia 2016 at 19:13 Reply

    Wiki, ja używam mąki z amarantusa, ale tylko w niewielkiej części, bo robiąc chlebek wyłącznie z niej, mam wrażenie że jest zbyt „ciężki” i nie rośnie jak powinien 🙁

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *