Dania obiadowe/ Placki, pierogi, naleśniki/ Street Food/ Zapiekanki

Calzone

Calzone to pizza w kształcie pieroga. Nadziana farszem z pieczarek, boczku, cebuli, papryki, czarnych oliwek i oczywiście żółtym serem. Tak naprawdę możemy użyć do niej dowolnego farszu, czyli to co lubimy 🙂 Smakuje super, powiedziałabym nawet, że lepiej niż zwykła pizza.

Calzone

Drukuj przepis
Czas gotowania: 120

Składniki

  • Ciasto:
  • -650 g mąki pszennej
  • -25 g drożdży świeżych
  • -szczypta cukru
  • -400 ml mleka
  • -60 ml oleju
  • -1,5 łyżeczki soli
  • Farsz:
  • -4 cebule
  • -3 ząbki czosnku
  • -200 g chudego boczku
  • -700 g pieczarek
  • -130 g czarnych oliwek
  • -1 czerwona papryka
  • -pieprz, sól
  • -1 łyżka oregano i majeranku
  • -2 łyżki pikantnego ketchupu
  • -ser żółty
  • Dodatkowo:
  • -1 jajko roztrzepane do posmarowania

Przygotowanie

Ciasto:

Do miski dodajemy pokruszone drożdże, cukier, ciepłe mleko (150 ml) i dokładnie mieszamy. Odstawiamy na 15 minut.

Mąkę przesiewamy do dużej miski, dodajemy rozczyn z drożdży, resztę mleka, olej oraz sól. Wyrabiamy na miękkie i elastyczne ciasto. Odstawiamy w ciepłe miejsce do podwojenia objętości (na około godzinę).

W tym czasie przygotowujemy farsz.

Farsz:

Cebulę, czosnek obieramy i kroimy w drobną kostkę. Pieczarki obieramy, kroimy w półplasterki. Paprykę i boczek kroimy w cienkie paseczki. Oliwki kroimy w cienkie plasterki. Na patelni rozgrzewamy 2 łyżki oleju, podsmażamy cebulę z czosnkiem, po chwili dodajemy boczek i podsmażamy 5 minut. Dodajemy pieczarki i smażymy wszystko do miękkości. Doprawiamy solą, pieprzem, oregano i majerankiem. Odstawiamy z ognia, dodajemy paprykę i oliwki. Mieszamy i odstawiamy do ostygnięcia.

Wykonanie:

Po wyrośnięciu ciasta jeszcze chwilę je wyrabiamy. Dzielimy na 6 równych części. Każdą z nich rozwałkowujemy na cienkie koło (około 20 cm). Na połowie każdego ciasta rozkładamy przygotowany farsz, który posypujemy startym żółtym serem. Brzegi ciasta delikatnie zwilżyć wodą. Każdy pieróg składamy na pół i zlepiamy dobrze brzegi.

Wierzch każdego pieroga posmarować roztrzepanym jajkiem i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 25 minut (do zrumienienia).

Wyjmujemy z piekarnika, podajemy.

Smacznego 🙂

Może Ci się spodobać również

3 komentarze

  • Reply
    Małgosia-napiecyku
    12 listopada 2014 at 19:05

    Koniecznie muszę zrobić, świetne dodatki, ślinka cieknie do kolan…mniam :))

  • Reply
    Marzena
    12 listopada 2014 at 21:27

    Muszę ulepić takie pyszności, kiedyś jadłam u znajomych i bardzo mi to danie smakowało 🙂 pysznie wygląda 🙂

  • Reply
    beti
    13 listopada 2014 at 10:45

    Robiłam i pyszny :))

  • Zostaw komentarz

    Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.