Dania obiadowe/ Dania z ryb/ Street Food

Burgery z łososia

Zapraszam do mojej kuchni na pyszną i zdrową wersję burgerów z łososia.  Podane w domowej bułce z sezamem z tego przepisu, pysznym pomidorowym sosem BBQ z śliwką oraz warzywami. Zachęcam do zrobienia w swojej kuchni, są naprawdę bardzo pyszne 🙂

Burgery z łososiem i sosem BBQburger

Burgery z łososia

Drukuj przepis
Czas gotowania: 40

Składniki

  • -300 g filetu z łososia
  • -sól, pieprz
  • -łyżka soku z cytryny
  • -1 łyżka sosu sojowego
  • -1 jajko
  • -koperek
  • -około 2 łyżki bułki tartej
  • -mąka, olej
  • Dodatkowo:
  • -bułki do hamburgerów
  • -liście sałaty
  • -1 pomidor
  • -czerwona cebula
  • -kiełki rzodkiewki
  • -majonez (opcjonalnie)
  • Pomidorowy sos BBQ z śliwkami:
  • -2 duże dojrzałe pomidory
  • -garść śliwek
  • -szczypta soli
  • -1/2 łyżeczki ostrej papryki
  • -1 łyżka oliwy
  • -1/3 łyżeczki mielonego cynamonu
  • -2 łyżeczki miodu
  • -1 łyżka koncentratu pomidorowego
  • -2 łyżki octu ryżowego (lub winnego)
  • -sól i świeżo zmielony pieprz

Przygotowanie

Burgery z łososia:

Łososia myjemy, odcinamy skórę. Doprawiamy z każdej strony solą oraz pieprzem. Następnie filet kroimy w drobną kostkę. Przekładamy do miski, dodajemy sok z cytryny, sos sojowy, jajko, posiekany koperek oraz bułkę tartą. Wszystko dokładnie wyrabiamy ręką. Formujemy płaskie kotlety (mi wyszło 5 sztuk). Każdy kotlecik delikatnie obtaczamy w mące i smażymy chwilę na rozgrzanej patelni z każdej strony.

Pomidorowy sos BBQ z śliwkami:

Pomidory sparzyć i obrać ze skórki. Przekroić na pół, wyciąć twarde szypułki. Miąższ pokroić w kostkę i umieścić na sitku aby odsączył się z nadmiaru soku. Z śliwek wyjąć pestki i pokroić na kawałki. Do rondelka włożyć odsączone pomidory, pokrojone śliwki i resztę składników. Gotować przez około 40 minut aż sos znacznie zgęstnieje.

Wykonanie:

Bułeczki* kroimy na połowę, smarujemy delikatnie majonezem. Na spód bułki układamy złożony plasterek sałaty, kotlecik z łososia, plasterek pomidora, cebuli, polewamy sosem i posypujemy kiełkami. Przykrywamy drugą częścią bułki.

Podajemy.

*Przekrojone bułeczki można wcześniej zrumienić np. w piekarniku.

Smacznego 🙂

Może Ci się spodobać również

4 komentarze

  • Reply
    Marzena
    24 października 2014 at 05:24

    Super burgery. Świetnie wyglądają i pewnie tak smakują. Jak dla mnie rewelacja 🙂 miłego dzionka 🙂

    • Reply
      Marta
      24 października 2014 at 12:16

      Dziękuję Marzenko:) były naprawdę bardzo pyszne. Polecam i pozdrawiam 🙂

  • Reply
    filizanka-smakow
    24 października 2014 at 08:30

    ale full wypasik ! kusisz z samego rana ! 🙂

    • Reply
      Marta
      24 października 2014 at 12:20

      Dzięki 🙂 może Ty się skusisz przygotować takiego burgera? 🙂 pozdrawiam

    Zostaw komentarz

    Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.