Burgery wołowe

Wyśmienite burgery wołowe swojej roboty z domową bułką, karmelizowaną czerwoną cebulką i pysznym sosem. Przygotowując je w domu mamy pewność co zjadamy, a więc nie musimy się martwić co jest w środku i z czego to powstało 🙂 Jako dodatek super się tutaj sprawdza karmelizowana cebulka, która smakuje przepysznie. Jeżeli szukacie sprawdzonego przepisu na bułki do hamburgerów to polecam skorzystać z tego przepisu. Wychodzą bardzo miękkie i puszyste. Przygotowując je z większej porcji możemy zaraz po upieczeniu zamrozić je i wykorzystać do przygotowania innym razem, bądź też nadają się idealnie na poranne śniadanie 🙂

Polecam zrobić dla waszych facetów, jestem przekonana że będą zachwyceni tak jak mój 😀

Smacznego 🙂

burgery_woloweburgery_wolowe2

  • Przygotowanie:
  • Pieczenie:
  • Ogółem:
  • Porcje: 4
  • Poziom trudności: średni
  • Typ dania: Obiad, street food

Składniki:

-4-6 bułek do hamburgerów, (przepis tutaj)
-500 g mięsa wołowego (polecam antrykot)
-sól, pieprz
-łyżeczka ostrej musztardy, np. dijon
-łyżeczka kolendry
-łyżka pietruszki

Karmelizowana cebula:
-3 czerwone cebule
-łyżka masła
-2 łyżki brązowego cukru
-3-4 łyżki octu balsamicznego
-sól, pieprz

Sos do burgerów:
-3 łyżki majonezu
-3 łyżki jogurtu greckiego (może być naturalny)
-łyżeczka ostrej musztardy
-1 ząbek czosnku
-pół cebuli
-3 ogórki konserwowe
-sól, pieprz
-łyżeczka octu winnego
-szczypta cukru

Dodatkowo:
-sałata
-pomidor
-ser cheddar
-ogórki konserwowe

Przygotowanie:

Sos do burgerów:W miseczce mieszamy majonez, jogurt, musztardę, czosnek przeciśnięty przez praskę, cebulę posiekaną w drobną kostkę, ocet winny, ogórki starte na tarce oraz sól i pieprz. Odstawiamy do lodówki.Karmelizowana cebula:Cebulę obieramy, kroimy w cienkie pół plasterki. Patelnię rozgrzewamy, dodajemy masło i cebulę. Dusimy na średnim ogniu około 15 minut. W trakcie duszenia możemy dodać trochę wody aby cebula się nie przypiekała. Gdy wystarczająco zmięknie, dodajemy cukier a po chwili ocet balsamiczny. Smażmy jeszcze 5 minut. Doprawiamy solą i pieprzem.Burgery:Mięso mielimy w maszynce, dodajemy pieprz, musztardę, roztartą w moździerzu kolendrę i posiekaną pietruszkę. Dobrze wyrabiamy, formujemy 4-6 płaskich kotletów (muszą być nieco większej niż średnica bułki, ponieważ podczas smażenia się skurczą).Patelnię grillową dobrze rozgrzewamy. Polewamy niewielką ilością oleju. Burgery smażymy z każdej strony po około 3 minuty. Pod koniec smażenia kotlety posypujemy solą i układamy na wierzchu po plasterku sera. Odkładamy na talerz.Przekrojone bułki podpiekamy na patelni aby się lekko zrumieniły.Spód każdej bułki smarujemy niewielką ilością sosu, na niej układamy liść sałaty, burgera z serem, plasterek pomidora, ogórka i karmelizowaną cebulkę. Polewamy sosem i przykrywamy drugą połówką bułki.Smacznego 🙂

Publikacja | Przepis zaczerpnięty z przepis własny

6.00 avg. rating (93% score) - 1 vote

Tagi: , , , , , , , , , , , , , , ,

komentarze 4

  1. domowacukierniaewy.blox.pl 17 marca 2016 at 22:22 Reply

    Obłędne ;))

  2. Amelia 18 marca 2016 at 08:59 Reply

    Super! A to, że podałaś przepis na bułki to w ogóle obłęd 🙂 Dziękuję Ci, bo swoje burgery robiłam wiele razy, ale muszę przyznać ze wstydem, że bułki zawsze kupowałam 🙁 Ale teraz to się zmieni! :):)
    Pozdrawiam!

  3. Megly 18 marca 2016 at 09:37 Reply

    Też uwielbiam robić burgery w domu. Jest z tym troszkę zabawy, ale za to takie domowe są najlepsze na świecie, no i jest ten plus, że możemy dowolnie komponować najbliższe naszym gustom dodatki. Twoje burgery nie dość, że na pewno są absolutnie smaczne to jeszcze mają obłędny wygląd, jak z najlepszej burgerowni 😀 Pozdrowionka serdeczne. Miłego dnia 🙂

    • Marta 22 marca 2016 at 22:32 Reply

      Dziękuję kochana . Masz rację, domowe burgery smakują najlepiej 🙂 Pozdrawiam

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *