Bułki dyniowe

Mam dla Was kolejną propozycję z kategorii domowej piekarni – są to bułeczki dyniowe. Piękny kolor zawdzięczają puree z dyni, które należy wcześniej przygotować. W tym celu należy najpierw upiec pokrojoną dynie, a następnie po wystudzeniu zmiksować ją na puree. Bułeczki są bardzo smaczne, świetnie smakują z dodatkiem szynki i sera, ale równie smaczne są z białym serem i miodem 🙂

bulki_dyniowe

  • Przygotowanie:
  • Pieczenie:
  • Ogółem:
  • Porcje: 10-12
  • Poziom trudności: łatwy
  • Typ dania: Bułki

Składniki:

-500 g mąki pszennej
-szczypta soli
-20 g drożdży
-2 łyżki miodu
-3/4 szklanki mleka
-3/4 szklanki puree z dyni*
-1/4 szklanki oleju
Dodatkowo:
-1 jajko + łyżka mleka do posmarowania bułek
-pestki dyni

Przygotowanie:

*Puree z dyni:Dynię należy upiec w piekarniku. Trzeba ją oczyścić, pokroić na mniejsze części i ułożyć skórką do dołu w naczyniu żaroodpornym. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 175 stopni i piec około godziny do miękkości. Ostudzić i zdjąć skórę, a miąższ zmiksować na puree.Z przygotowanego puree odmierzyć potrzebną ilość. Resztę można zamrozić lub wstawić do lodówki i przechowywać do kilku dni (lub zamrozić).Do dużej miski przesiewamy mąkę z solą. W mniejszej miseczce kruszymy drożdże, dodajemy miód oraz 1/3 szklankę mleka. Mieszamy i odstawiamy na 10-15 minut do wyrośnięcia. Po tym czasie rozczyn przelewamy do miski z mąką. Następnie dodajemy resztę mleka, puree z dyni oraz olej.Wyrabiamy miękkie i elastyczne ciasto (w razie konieczności dodajemy trochę więcej mąki lub mleka). Wyrobione ciasto przekładamy do miski, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 1,5 godziny, do podwojenia objętości.Po tym czasie ciasto dzielimy na 10 -12 równych części, formujemy z nich okrągłe bułeczki, które układamy na blaszce od piekarnika. Odstawiamy ponownie na mniej więcej 20 minut do ponownego podrośnięcia. Następnie smarujemy roztrzepanym jajkiem z dodatkiem mleka i posypujemy pestkami dyni.Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i pieczemy bułeczki około 20 minut (do zrumienienia).Smacznego 🙂

Publikacja | Przepis zaczerpnięty z przepis własny

6.00 avg. rating (93% score) - 1 vote

Tagi: , , , , , , , ,

komentarze 3

  1. piegusek 5 grudnia 2016 at 12:31 Reply

    piękny mają kolorek od dyni-mniam:)

  2. KobietaGotuje 8 grudnia 2016 at 13:20 Reply

    Świetne przepisy!!! Mega!!! Jestem zachwycona i zakochana w tych przepisach!
    Będę częstym gościem tutaj

    Dopieo co zaczynam ale również zapraszam do mnie
    http://kobietagotujekrk.blogspot.com/

    • Marta 8 grudnia 2016 at 21:53 Reply

      Dziękuję 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *