Bułki/ Domowa Piekarnia/ Śniadania i kolacje

Bułeczki pełnoziarniste

Bułeczki pełnoziarniste

Pyszne, proste do wykonania bułeczki pełnoziarniste. Idealne na śniadanie czy kolację.

Bułeczki pełnoziarniste

Drukuj przepis

Składniki

  • -250 g mąki chlebowej pełnoziarnistej Młynomag
  • -250 g mąki pszennej Młynomag
  • -20 g świeżych drożdży
  • -1,5 szklanki wody
  • -szypta cukru
  • -łyżeczka soli
  • Dodatkowo:
  • -jajko roztrzepane, do posmarowania bułeczek
  • -dowolne ziarna

Przygotowanie

W miseczce rozkruszamy drożdże, dodajemy szczyptę cukru, pół szklanki letniej wody oraz łyżkę mąki. Mieszamy i odstawiamy na 10 minut.

Do dużej miski przesiewamy obie mąki, dodajemy resztę wody, rozczyn z drożdży oraz sól. Wyrabiamy ciasto, odstawiamy w ciepłe miejsce, przykryte ściereczką na około 1 godzinę do wyrośnięcia.

Po tym czasie ciasto ponownie zagniatamy, dzielimy na 8 równych części, formujemy okrągłe bułeczki. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i odstawiamy do ponownego wyrośnięcia na 30 minut.

Smarujemy roztrzepanym jajkiem i posypujemy ziarnami.

Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i pieczemy około 20-25 minut.

Smacznego 🙂

Może Ci się spodobać również

2 komentarze

  • Reply
    Marzena
    26 sierpnia 2015 at 15:28

    Wspaniałe bułeczki 🙂

  • Reply
    Ania - Kto ugości moich gości?
    27 sierpnia 2015 at 10:41

    Świetne, zapisuję przepis do wypróbowania 🙂

  • Zostaw komentarz

    Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.