Bułeczki dyniowe

Bułeczki drożdżowe z dodatkiem dyniowego puree nadziane domowymi powidłami śliwkowymi 🙂 Polane są pysznym pomarańczowym lukrem. Są miękkie, delikatne i bardzo smaczne. Kto posiada dynie niech spróbuje a nie pożałuje 🙂

Bułeczki dynioweBułeczki dynioweBułeczki dyniowe

  • Przygotowanie:
  • Pieczenie:
  • Ogółem:
  • Porcje: 14
  • Poziom trudności: łatwy
  • Typ dania: Bułki na słodko

Składniki:

-3 szklanki mąki pszennej + 3 łyżki do podsypywania
-10 g drożdży suchych (2,5 łyżeczki) lub 20 g drożdży świeżych
-3/4 szklanki mleka
-1 szklanka puree z dyni (280 g)*
-1 duże jajko
-30 g masła, roztopionego i przestudzonego
-65 g cukru
-pół łyżeczki soli
-pół łyżeczki cynamonu
-skórka otarta z 1 pomarańczy
Dodatkowo:
-do nadziania bułeczek: np. powidła śliwkowe
Lukier pomarańczowy:
-1 szklanka cukru pudru
-3 – 5 łyżek wrzącej wody
-skórka otarta z 1 pomarańczy

Przygotowanie:

Ciasto:W miseczce rozkruszyć drożdże, dodać łyżkę cukru, wlać 1/4 szklanki mleka i wymieszać. Odstawić na 15 minut do spienienia się drożdży.Do miski przesiać mąkę, dodać rozczyn z drożdży, puree z dyni*, jajko, resztę cukru oraz mleka, sól, cynamon i skórkę z pomarańczy. Wyrobić, pod koniec dodając rozpuszczony tłuszcz. Wyrobić dobrze ciasto, aby było miękkie i elastyczne. Uformować z niego kulę, włożyć do oprószonej mąką miski, odstawić w ciepłe miejsce, przykryte ściereczką, do podwojenia objętości (około 1,5 godziny).Przygotować dużą płaską blaszkę, wyłożyć papierem do pieczenia.Wyrośnięte ciasto krótko wyrobić. Podzielić na 14 części (każda o wadze około 80 g). Uformować okrągłe kulki (bułeczki), lekko spłaszczać na dłoni, nadziewać konfiturą, sklejać, formując kulki. Układać na blaszce w sporych odległościach od siebie. Przykryć ściereczką, pozostawić do ponownego wyrośnięcia i podwojenia objętości (około 20 minut lub dłużej).Bułeczki pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 20 minut. Wyjmujemy z piekarnika i studzimy na kratce. Lekko ciepłe lukrujemy.*Dynię należy upiec w piekarniku. Trzeba ją oczyścić, pokroić na mniejsze części i ułożyć skórką do dołu w naczyniu żaroodporym. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 175 stopni i piec około godziny do miękkości. Ostudzić i zdjąć skórę a miąższ zmiksować na puree.Z przygotowanego puree odmierzyć potrzebną ilość. Resztę można zamrozić lub wstawić do lodówki i przechowywać do kilku dni.Lukier pomarańczowy:Składniki na lukier umieścić w naczyniu lub moździerzu i rozetrzeć grzbietem łyżki/ utrzeć tłuczkiem na bezgrudkowy lukier. Jeśli lukier wyjdzie zbyt rzadki należy dodać trochę cukru pudru, jeśli zbyt gęsty – odrobinę wody i rozetrzeć.

Publikacja | Przepis zaczerpnięty z Link

0.00 avg. rating (0% score) - 0 votes

Tagi: , , , , , ,

komentarzy 7

  1. Marzena 7 listopada 2014 at 09:22 Reply

    Martuś jakie fajne bułeczki, pysznie wyglądają 🙂

    • Marta 7 listopada 2014 at 18:05 Reply

      Dzięki 🙂 I pysznie smakowały 🙂 Pozdrawiam

  2. Małgosia-napiecyku 7 listopada 2014 at 20:49 Reply

    Powidła śliwkowe świetnie pasują do dyniowych bułeczek, warto zapamiętać ten przepis 🙂

    • Marta 8 listopada 2014 at 16:12 Reply

      Wyszły doskonałe 🙂 Cieszę się, że zamroziłam kilka porcji dyniowego puree, w sam raz do przygotowania pysznych wypieków z dodatkiem dyni w środku zimy:)

  3. domowacukierniaewy.blox.pl 7 listopada 2014 at 22:59 Reply

    Mają piękny kolor, dodatek powideł to strzał w dziesiątkę 🙂

    • Marta 8 listopada 2014 at 16:14 Reply

      Dziękuję 🙂 Rzeczywiście, z powidłami śliwkowymi świetnie smakowały 🙂 Pozdrawiam

  4. gin 8 listopada 2014 at 21:29 Reply

    Mmm, zjadłabym sobie taką bułeczkę… 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *